Har det gått inflation i länkar – eller berättelsen om hur de politiska bloggarna tog över Knuff

Jag minns när jag hade bloggat några år – då kom de de bloggportaler som Intressant och sedan kom Knuff. På Knuff syntes tidningsartiklar som många länkade till och också blogginlägg som många länkade till.
Den blogg som många länkade till hamnade högt där.

Sedan kom Twingly och den funktionen gjorde att ett blogginlägg som länkade till en artikel hos exempelvis Svenska Dagbladet syntes bredvid artikeln. Jag märkte det redan när Twingly smyglanserades, för Twingly testade bland annat på min blogg. Plötsligt fick jag läsare till våra skrivrecensioner som kom via Svenska Dagbladet. Det var rätt coolt.

Ganska snabbt blev några av de då mest kända bloggarna sura och ett vanligt skällsord var ”länkhora”. Om man länkade till DN och SVD för att få läsare såg dessa bloggare ned på en.

Men rätt snabbt glömdes det bort och alla länkade friskt. För vem vill inte ha läsare? Det är väl därför man skriver något ofta?

Det har hänt mycket sedan dess, det har runnit mycket vatten i ån, eller vad det nu heter.

Idag domineras Knuff av politiska bloggare. Jonas Morian, som haft ett längre uppehåll i sitt bloggande tar upp detta i ett blogginlägg där han skriver bland annat:

Problemet var bara att länkandet missbrukades. Väldigt många som bloggar om politik avslutar i dag det de skrivit med upp till ett tiotal länkar till artiklar på aftonbladet.se, dn.se, svd.se m fl, för att driva trafik till sig själva. Och ganska ofta har de länkade artiklarna bara ytterst lite, ibland inget alls, att göra med blogginläggen.

Det finns också nätverk av politiska bloggare som satt i system att länka till varandra så fort man skriver om likartade teman, i syfte att skapa så kallad ”bloggbävning” – och hamna högt på sajter som Knuff.se, Intressant.se och S-bloggar.se.

Inget ont med samarbete. Men effekten av detta beteende har blivit att bloggare inte verkar läsa vad andra bloggare skriver längre. I stället används andras inlägg som trappsteg för att själv komma högre i uppmärksamhetstrappan.

Jag skulle vilja säga att det gått inflation i länkar. En länk som bara länkas för att höja varandra och inte för att verkligen tipsa läsaren om något mer som hör till saken, en sådan länk har inte särskilt stort värde.

Jonas Morian skriver:

Jag är själv en del av problemet. Jag var tidigt ute i Sverige som politikbloggare och har många gånger varit ute och föreläst, inte minst för andra socialdemokrater, om tips och trix för att öka den egna bloggens synlighet. När jag nu tänker tillbaks inser jag att jag talat väldigt lite om det som borde vara viktigast av allt: det man faktiskt skriver på bloggen.

Välkommen i gänget Jonas, säger jag. Jonas har gjort samma analys som jag och några av de som är mest aktiva på Kulturbloggen.com gjorde för lite drygt två år sedan. Vi gick en långpromenad en vinterkväll och diskuterade hur vi skulle gå vidare med Kulturbloggen.com och bestämde då att mer satsa på innehållet och kvaliteten på innehållet än att få många länkar.

Jag ser också att sociala medier samverkar mer och mer med traditionella medier – och därmed är jag övertygad om att trovärdighet och kvalitet kommer att värderas högre.

Jag tror förresten att Knuffs dagar är räknade.
Knuffs utvecklare har inte svarat på mail från mig på mer än ett år. Jag tror han tröttnat. Kanske har jag fel, men det är vad jag tror.

Jag vet också att både hos Knuff och Intressant får en blogg/sajt färre poäng om den har många uppdateringar. Den som har högt knuffpoäng behöver inte ha flest antal länkar. Om den med fler länkar publicerar fler inlägg får den lägre poäng. Det spelar dock ingen roll, för det finns en stor värld av läsare av sajter utanför Knuffkretsen.

Eftersom Knuff domineras så totalt av de politiska bloggarna, eftersom de gått samman och länkar till varandra, har Knuff blivit totalt ointressant för alla som är intresserade av annat.

Bland Kulturbloggar är det nästan tvärtom. Det finns många bra musikbloggar, filmbloggar, bokbloggar … Dessa är ofta dåliga på att länka till varandra. De eller vi, har helt enkelt inte tid att leta reda på andra bloggar utan de/vi ser en teater, en film, går på en konsert, gör en intervju med en artist – och sedan skriver de/vi om det.

Jag tror att en stor anledning till att många av oss kulturinriktade bloggar inte länkar särskilt mycket till andra är att vi mer ser bloggverktyget som ett verktyg för att publicera sig och inte ser det så mycket som ett länkverktyg för att klättra upp på Knuffs ranking.

Länkar är förstås viktiga. Länkar är Internet kärlsystem, blodomlopp. Men de ska brukas med omtanke, tycker jag i alla fall.

Uppdatering: Erik Laakso skriver om detta också. Läsvärt, tycker jag.
Mikael Persson har också reflekterat kring det.

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

3 november, 2011

Det här inlägget har 12 kommentarer.

 1. […] texter jag läst. Jonas Morian som äntligen återkommer med bloggandet, samt Rosemari Södergrens text på Kulturbloggen som gör sina […]

 1. Mary skriver:

  Jag gav ett svar hos Jonas Promemorian.

  Det är kul med länkar men jag har också slutat att länka på samma sätt som förr.

 2. anne skåner skriver:

  instämmer, det finns en form av rangordning inom bloggandet, som är svår att nå om man inte faller in en form av mainstreamdebatt. Jag länkar sällan till andra bloggare för om man skall göra det bör det trots allt vara en blogg som har ett innehåll som ligger nära det man skriver om själv. Är länkandet ett självändamål eller en form av att sprida en debatt vidare.

 3. Bengt skriver:

  Jag minns att jag varnade om det här när twingly lanserades och att det kommer att ske en likriktning av politiska bloggare. Vi följer media som en skock får…och media får det de vill leda debatten…

 4. Hej!

  All respekt, men vad är nytt med detta? Ditt blogginlägg känns som om det kommer ett år för sent… 😉 Merparten av de som bloggade i valrörelsen förstod hur man drev trafik, men idag fyller det inte någon funktion alls, idag är de politiska bloggarna enbart en klubb för inbördes beundran.

  Men samtidigt, så naturligtvis antalet länkar spela roll i valet 2014, finns man inte i näthistoriken så är det knappt lönt att starta en blogg… Man ska inte underskatta att då många att ha en plattform som dom byggt upp under många år och är etablerade på nätet…

  I all vänskap, jag skriver inte denna kommentar för att på något sätt vara otrevligt, jag ville bara säga min mening.

  Mvh

  Seved Monke Ajnestål

 5. Cornucopia? skriver:

  Tycker att länkhorandet ger allt mindre läsare. De stora sajterna som SvD och DN har gömt undan Twinlgy-blogglänkarna allt mer. Som etablerad bloggare (ca plats 30 hos Bloggportalen) tycker jag att länkhorandet ger allt mindre andel av trafiken. Främst anledningen till att jag länkar är för att ge läsarna källor, även om gammelmedia själva snor helt friskt från bloggar för en del av sina nyheter utan att ge referenser.

  Knuff.se har sällan gett någon större trafik ens när man headlinear Knuff via något hårt länkat inlägg. Tror det i praktiken är rätt få som faktiskt läser Knuff annat än bloggare som vill se sig själva i spegeln.

 6. Cornucopia? skriver:

  Fortsatt: Twitter och Facebook ger mig mer intrafik numera än en horlänk till SvD, dvs det är läsare som twittrar eller refererar till inlägg på Facebook som står för allt mer trafik. Aktiva användare, inte passiva SvD-läsare.

 7. Jag har märkt samma sak Cornucopia: Vi får betydligt fler besökare via Twitter och Facebook än med hjälp av Twinglylänkar. Vi får en hel del besökare som återkommer för att de hittat till oss och sedan får vi en del genom att de söker efter oss på Google. Vad jag förstått har Google ändrar förutsättningarna för hur en sajt blir hittat och de värderar innehåll högre än att vara länkad från en massa andra. Bra innehåll är säkert nyckeln till att bli uppskattad.

 8. Cornucopia? skriver:

  Bra innehåll är alltid nyckeln till att bli uppskattad. Det är också därför som personliga rekommendationer via Twitter eller Facebook driver mer trafik än Twingly. Twingly kanske kan vara nödvändigt för nya bloggar, men har man ett innehåll att komma med blir länkhorandet allt mer marginaliserat.

 9. Skatan skriver:

  Jag hade tänkt skicka exakt samma kommentar som jag skickade till Erik Laakso och Jonas Morian med du skriver mer nyanserat om ”problemet” så … egentligen passar den inte in. Men de har länkat till dig så … OK, jag sänder den ändå så också du kan förstå varför just jag länkar ibland i min blogg.

  Då är alltså jag en del av problemet. Jag har inte en politisk blogg men läser tidningar och reagerar på än det ena och än det andra … och bloggar och länkar. Inte främst för att få mer läsare utan för att mina trogna läsare skall kunna läsa vad jag reagerat på och var.
  På nå´t sätt tycker jag att just länkandet är vitsen i sådana här fall. Att då tycka att det idoga länkandet hos kreti och pleti är ett problem för de politiska bloggarna är tja … lite von-oben-snack. Om jag läser ett politiskt inlägg som är inne på samma spår som jag själv i mitt eget resonemang, länkar jag för att utvidga eller stryka under ett resonemang och tackar genom att pinga.

  Att jag också använder nyligen.se är förstås för att få nya, nyfikna läsare och försöker använda innehållet i vad jag bloggat i ett eller några få ord. Om jag fått läsare därifrån vet jag faktiskt inte. Tror inte att det spelar någon större roll faktiskt.

  Hur som helst … jag bloggar och lär mig och tar åt mig … men inte av allt.

 10. Rosemari skriver:

  Hej Skatan. Jag menar inte att det är fel att länka och absolut inte fel att använda sig av vare sig Nyligen, intressant, Twingly eller andra bloggportaler.
  Vad jag menar är att det strategiska länkandet som framför allt vissa politiska blogggrupper genomfört så konsekvent har gjort att länkar fått mindre värde.
  Länkar är ju själva blodomloppet på webben. Det är klart man ska länka.
  Och det är inte heller fel att försöka få fler läsare/besökare.
  Det är klart man vill att någon ska läsa det man skriver i bloggen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *