Alla bloggar har gjort att medierna bevakar USA-valet enormt mycket mer

Från och med i dag skiljer ett tjockt skottsäkert glas Obama från folket. Berättar flera medier.
En nödvändig skyddsåtgärd förstås.

Med tanke på hur mäktiga mörka krafter i USA agerat genom tiderna är det väl nästan ett under att Obama lyckats komma så här långt. De politiker som varit en nagel i ögat på vapenindustrin som lever på krig och de politiker som försökt verka för de svaga och fattiga grupperna ska få rätt till hälsovärd – de har levt farligt i USA. De politiker som står för allas lika värde har levt farligt förr i USA.

Vi får hoppas att detta också förändrats – och om Obama blir vald idag, att han inte behöver verka hela sin presidenttid bakom ett skottsäkert glas.

För visst är det sorgligt att det är så. McCain däremot verkar inte behöva något skydd?

När detta skrivs är klockan snart halv tolv mitt på dagen i Sverige och de första vallokalerna har öppnat i USA. Sällan har ett amerikanska presidentval uppmärksammats så gigantiskt medialt världen över. Som min kollega på Arvid Falk skrev i morse:

Till en sällan skådad svensk mediabevakning går idag Amerika till valurnorna för att välja mellan två män. Valet är något av ett ödesval för USA och för resten av världen. Klimathotet och ekonomin är två frågor för dagen och för vår framtid.

Men jag tror att det är mycket mer än klimathotet och ekonomin/finanskrisen som gjort att världens fokus satts på USA och valet där. En annan orsak globaliseringen som gjort att amerikansk kultur så dominerar världens medier, att det är så lätt att så snabbt på information om allt.

Jag tror också att bloggarna påverkat mediebevakningen. Bloggarna är snabba och sprider information blixtsnabbt och effektivt. Det är en hård konkurrent till de traditionella medierna som därmed svarar upp och bevakar med mer personal. Jo, jag tror att alla bloggar har gjort att medierna bevakar USA-valet enormt mycket mer. Det är inte enda orsaken, men en av flera.

Några blogginlägg kring valet:
Kildén & Åsman: Michael Moore i Michigan Då ger McCain upp …
Annarkia, Humorkraten och Alltid Vaken.

Relaterade artiklar:
Aftonbladet: Barack Obamas mormor har dött
DN: Chicago berett att fira
DN: Första väljarna valde Obama
SVD: Historiskt USA-val inlett

Andra bloggar om: , , , , , ,

4 november, 2008

Det här inlägget har Inga kommentarer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *