Lansering av Bodström-boken ”Inifrån” – en uppvisning i konsten att hantera medier

I slutet av veckan släpps Thomas Bodströms bok ”Inifrån” om Makten, myglet och politiken.

Journalister fick tillgång till boken på måndag morgonen. 08.00 fick de journalister som skulle få recensionsexemplar hämta boken i receptionen hos bokförlaget. Redan detta är väldigt ovanligt och en bra taktik för att haussa upp förväntningarna.

Det är möjligt att en och annan journalist haft tillgång till manus, eller delar av manus, lite tidigare. En del uppgifter ur boken har ju läckt ut i medier lite tidigare.

Jag hämtade mitt exemplar nu på morgonen. Jag ser att Aftonbladet har en reporter som sitter och läser och uppdaterar artikeln allt eftersom han hittar något skandalöst eller uppseendeväckande i boken.

Själv har jag inte hittat så mycket som förvånat mig ännu. Kapitlet om vänskapskorruption och mygel i största allmänhet gav inte vad rubriken utlovade. I kapitlet ”Den verkliga historien om de utvisade egyptierna” slår Bodström fast att det enligt svensk lag är tillåtet för svensk polis att på svensk mark samarbeta med utländsk polis. Att det fel som begicks var att de två egyptierna utvisades när de riskerade att utsättas för tortyr. Bodström menar däremot att det var korrekt att utvisa dem. Men det var fel att verkställa utvisningen. Det går ju att diskutera vidare kring hans inställning. Fast frågan är inte ny och det har diskuterats kring den och den har vridits i olika synvinklar redan.

För övrigt har jag inte hittat någon riktigt stort. Än.

Lite av koka soppa på en spik har väl Mikael Stenrgårds rapportering i Aftonbladet varit hittills. Att Bodström är lite bitter på Juholt med kumpaner alternativt medhjälpare är väl ingen nyhet.

Ur Aftonbladets rapportering hittills:

Mona Sahlin tvingades att avgå mot sin vilja efter att ha utsatts för en kupp led av Håkan Juholt.
Den nye S-ledarens agerande mot Sahlin var hyckleri. Det skriver Thomas Bodström i sin nya bok.
Men Bodström själv ska ha fått sin plats i S-regeringen efter en blöt utekväll på en svartklubb.

Kupp? Inom politiken går det ju till så, om några vill ha bort någon, då går det samman på det sätt som Juholt med kollegor gjorde. Snyggt eller inte, det är så det går till. Att Juholt självklart måste plocka in de medarbetare han själv vill ha, ingår i hans uppdag sedan. Självklart måste han då också plocka bort en del andra, ur gamla gardet.

Att Bodström fick sitt jobb som minister efter att han haft en festlig kväll på en svartklubb, tja det är sorgligt. Men det säger väl inget nytt om särskilt mycket, heller. Det är så det kan gå till. Visst, det är trist att det kan gå att få ett uppdrag som minister på sina meriter på att dricka alkhol, eller vad de nu använde för droger. Ja det är kanske det som hittills varit mest anmärkningsvärt i boken. Och att Thomas Bodström är så ärlig att han berättar om det. Skulle vara intressant att höra om det är Göran Perssons version av rekrytering också?

I vilket fall som helst, Norstedts har i alla fall visat sig vara mästare på att lansera en bok och få igång ett enormt mediaintresse.

Ännu så länge känner jag mig som den lilla pojken i Kejsarens Nya kläder, som säger: Han har ju inget på sig.
Jag menar, så jättemycket skandaler har jag inte hittat. Än.
Kanske ändrar jag mig när jag läst vidare.

Massor av bloggare har redan börjat blogga om boken, oavsett om de läst den ännu eller inte:
Martin Moberg har skrivit och Tokmoderaten liksom Peter Högberg.

Relaterat: Dagens Nyheter 1 och Dagens Nyheter 2, Svenska Dagbladet, Expressen 1, Expr 2, Expr 3 och Expressen 4 och SVT.

Inifrån – Makten, myglet, politiken
Författare: Thomas Bodström
Förlag: Norstedts
ISBN: 978-91-1-303496-6

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Relaterat: Dagens Nyheterl Expressen 1, Expressen 2 och Svenska Dagbladet.

23 maj, 2011

Det här inlägget har 3 kommentarer.

  1. […] Jag ser inget som helst värde i att betygsätta andra människor. (Ja, han gör faktiskt det i sin bok…) Jag vill berätta något som är betydligt större än vad jag är. Jag har inte heller […]

  2. […] är knappast Juholts fel eller någon annan som påpekade det faktum att Socialdemokratin inte kunde nå de uppsatta målen. Alla som planerade och genomförde valkampanjen för Rödgröna […]

  3. […] Expressen2, Expressen3, Expressen4, AB3, DN – ”Bodström sprider myter”, Kulturbloggen, AB – ”Ett demokratiskt skämt”, SVD1, SVD2, SVD – Bodström fastnade i […]

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *