BBC köper Skavlan

Skribent:

Ja så kan det gå. Skavlan är en tv-journalist med en talang utöver det vanliga. Han kan konsten att få sina gäster att växa och synas utan att vara mesig.

Han har absolut varit en anledning till att intresset för norsk kultur ökat i Sverige. Nu har BBC köpt in honom.
Ett pressmeddelande berättar:

16 maj 2011: BBC Entertainment är glada att tillkännage köpet av det prisbelönta programmet Skavlan, som kommer sändas på BBC Entertainment i hela Norden från och med 1 juli.

BBC Entertainment kommer i sommar vara hem för Skavlan, och därmed erbjuda tittarna en andra chans att se avsnitten från vår/vinter 2011, med gäster som; Ingmar Stenmark, Eva Dahlgren, Dave Grohl, Petter Northug, Jens Stoltenberg, Natascha Kampusch och Robbie Williams. Serien kommer sändas i dubbla episoder på BBC Entertainment varje fredag från kl. 21.30.

Förvärvet av Skavlan är en del av BBC Worldwides pågående arbete att erbjuda relevanta kanalerbjudanden anpassade till den nordiska publikens behov, och samtidigt ge det bästa innehållet från BBC och andra oberoende brittiska produktionsbolag.

I en kommentar angående BBC Entertainments förvärv säger Jon Farrar, programplanerare i EMEA för BBC Worldwides kanaler: ”Jag är oerhört glad att Skavlan kommer att sändas på BBC Entertainment i Norden. På BBC brinner vi för kvaliteten på våra kanaler och att se till att vi fortsätter att stärka vår ställning som ett TV-bolag i absolut världsklass. När det gäller talk-shows, är Skavlan helt enkelt den bästa i Norden och har en fantastisk blandning av gäster, inklusive några av Storbritanniens största artister, t.ex. Robbie Williams, Robert Plant, Bob Geldof, Robin Gibb, Duffy och Take That. Han representerar allt som BBC Entertainment handlar om – intelligens, kvalitet och underhållning”.

Fredrik Skavlan tillägger; ”Det är en ära att bli en del av BBC Entertainments fredagsunderhållning i de fem nordiska länderna, framförallt eftersom jag beundrat BBC sedan jag var barn. När jag började var jag inspirerad av Michael Parkinson och hans förmåga att kombinera underhållning med intelligent journalistik. Skavlan sänds ursprungligen på SVT och NRK, men med BBC Entertainment blir det även möjligt för nordiska tittare utanför Sverige och Norge att se programmet. Detta känns extra roligt eftersom vi fått många förfrågningar från andra nordiska tittare som frågat varför de inte haft tillgång till programmet. Nu kan dessa även se showen och svenskar och norrmän kan fortsätta med sin fredagsvana”.

Skavlan är idag Nordens största tv-talkshow och har varit en storfavorit bland NRK:s och SVT:s tittare sedan debuten 2009. Serien har vunnit en rad utmärkelser, bland annat två Kristallen-priser i kategorierna ”Bästa TV-värd” och ”Bästa underhållningsprogram”, liksom Gullruten Priset för bästa manliga norska tv-värd. Nya avsnitt av serien sänds på NRK och SVT i höst.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

16 maj, 2011

Det här inlägget har 1 kommentar.

  1. Christina G skriver:

    Betyder det att nya avsnitt av Skavlan under säsongerna höst, vinter och vår inte kommer att sändas av SVT ?

    Detta köp innebär vad jag förstår repriserna men om det innebär att SVT inte finns med i samband med nyproducerade avsnitt är det en rätt stor andel svenska tittare som missar nya avsnitt. Fler än de som har tillgång till BBC International.

    Eller fortsätter man samma framgångsrika koncept med visningar via SVT mfl nordiska bolag ?
    Hoppas.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *