70 sajter misstänkta för upphovsrättsbrott stängdes utan rättslig prövning


Flattr this

Det är rätt uppenbart att hovrättens dom mot Pirate Bay är en del i det krig som pågår om Internet.
I USA stängdes 70 sajter i fredags (26 november) misstänkta för upphovsrättsintrång stängdes utan rättslig prövning.

Det är helt sjukt hur kampen för att behålla det gamla systemet för ekonomisk vinning inom film och musik förs utan rättslig prövning och hur vi alla misstänks. Hur ska vi annars tolka att lagar som Datalagringsdirektivet och FRA-lagen ska lyssna av oss allihop, utan rättslig prövning?

På samma sätt är det helt horribelt hur männen bakom Pirate Bay dömts till skadestånd på 46 miljoner när mannen som mördade lilla Engla inte ens ska betala 100.000 i skadestånd.

Det här är i allra högsta grad politiska frågor: hur ska en människa värderas? Hur mycket får stat och myndigheter övervaka den enskilda?

Det är absurt. USA:s ledande politiker brukar vilka framställa det amerikanska systemet som ett land med frihet och där den lilla människan kan lyckas. Hmm? Det är samtidigt ett stort förtryckarsamhälle där de små är rättslösa ifall de råkar komma i vägen för stora ekonomiska intressen.

Okey: vi kan ha olika tankar om hur upphovsrätten bör fungera på bästa sätt. Att den som har stora ekonomiska intressen kämpar för sin sak, är inte konstigt. Den som blir mycket rik har väl ofta väldigt mycket kraft och envishet och anser sig själv ha all rätt.
Det som är skrämmande är att myndigheter och stater, som USA, helt oreserverat ställer upp på dessa krafter. Och att de gör detta utan rättslig prövning. Att det rättssystem människor utformat raseras.

Ägaren till en av de blockerade sajterna, torrent-finder.com, säger till torrentfreak.com att blockeringen av sajten inte föregicks av någon som helst varning och att inte heller dess webbhotell Go Daddy hade hört något i förväg. Homeland Securitys talesperson meddelade dock att man hade fått domstolsbeslut på blockeringen, men kunde inte säga mer med hänvisning till en pågående utredning.

Ur Dagens Nyheter:

Amerikanska myndigheter har blockerat 70 sajter som misstänks ha använts för upphovsrättsintrång. Detta utan att internetoperatörerna först varskotts. USA:s blockering påverkar hela världens tillgång till sajterna.

Domen mot Pirate Bay är bara ett av många övergrepp mot intergritet och mot rättssäkerhet. Rasmus Fleischer har tagit upp några viktiga fall:

Jag tänker spontant på tre aktuella processer. Dels det så kallade streamingmålet eller länkmålet (Hudiksvalls tingsrätt, B1230-09) som är ett brottmål mot en privatperson. Dels två tvistemål som trots att de rör The Pirate Bay knappt fått en bråkdel av brottmålets uppmärksamhet. Stockholms tingsrätt beslöt om vitesförelägganden dels mot Black Internet som förbjöds leverera bandbredd till The Pirate Bay, dels mot några av de som dömdes i brottmålet som förbjöds att fortsätta drifta The Pirate Bay, hur nu detta skulle bevisas om de inte säger det själva.

Fall som alla har stor betydelse för webbens framtid.

Mary på Mina Moderata Karameller följer upp många aspekter på integritetsfrågorna och domen mot Pirate Bay också:

Summa kardemumma: Måste alla beviljade skadestånd justeras, och i så fall, med en två eller fler nollor? (skadestånd till de anklagade, enl. begreppen falsk tillvitelse, eller – för domstolen – ocker? Men finns ocker i negativ form? Ja, till en början så skall man inte utdöma fängelsestraff i ett fall som detta utan att kunna räkna, eller ha ett uns om juridikens helhet i ett måi.

Det är också jätteviktigt att komma ihåg att politiken till syvende och sist handlar om människor och deras villkor. Piratpartiets vice ordförande Anna Troberg skriver det: Det handlar inte om teknik och pengar, det handlar om människor av kött och blod.

Mycket i det här ämnet finns också hos Emma på Opassande:

Fildelning är positivt för samhället. Det är positivt för kulturen. Det förstör inte, mejar ner eller tillför nån kostnad för samhället som är tung att bära. Fildelning är kärlek till kulturen och hör inte hemma i den typen av lagstiftningsjämförelser alls.

Och Tomas Mazetti från Studio Total har en rolig, läsvärd vinkel i sin debattartikel:
The Pirate Bay bättre än kungen på att representera Sverige

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

28 november, 2010

Det här inlägget har 2 kommentarer.

  1. […] Opassande, Kulturbloggen, Hälsosamme […]

  1. HenkusFilijokus skriver:

    Som jag förstod det gjordes ett tillslag mot phishing-siter eller något liknande och Department of Homeland Security passade på att ”beslagta” domännamnen för en torrentsite (som inte själv hostade några torrents) och tre musiksiter. Två av dem är dock uppe igen med .info-adresser.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *