Aftonbladet inför mobila TAGGAR bara för att sälja fler papperstidningar

Nyheter24.se förenar det sämsta med bloggar med det sämsta med gammelmediaFramtiden är här: Nu introducerar Aftonbladet TAGGEN – en liten kod som snabbt länkar upp dig till internet i din mobiltelefon.
Du får mer, du får senaste nytt – och du får det rörligt – var du än befinner dig.
Varje dag i tidningen kommer du att hitta ett antal taggar.

Skriver Aftonbladet, tidningen som verkligen försöka lura oss att betala för saker som andra tillhandahåller gratis. Som Aftonbladet Plus där man ska betala extra för att se speciella sidor på Internet, ofta med anknytning till sex, resr eller konsumenttester.

Åter till Taggarna. Det står väldigt stort på löpsedlarna: Först i världen. Men enligt den här bloggaren är det inte ens sant:

Aftonbladet har som första tidning börjat använda optiska koder som scanas av med mobilkameran. Detta är absolut ingen ny teknik. Jag säg den första gången när jag var i tokyo för flera år sen. Där användes den av porrföretag. Du tog kort på bilden sen fick du bilder som var tagna under kjolen på skolflickor.

Jag som tycker det är väldigt spännande med den utveckling som sker nu där Internet växer ihop med tv och mobiler skyndade mig förstås att ladda ner Tagg-läsaren till min mobil. Men döm om min besvikelse när jag kollade: taggarna som man ska använda finns i papperstidningen. För min del skulle det aldrig falla mig in att betala några kronor för att köpa en kvällstidning. Never.

De mobila taggarna är helt enkelt till för att få folk att köpa papperstidningen.

Extra absurt ser ett sådant marknadsföringsknep ut i dessa tider när köp, köp, köpfiosofin är under luppen för granskning. När köp-köp-köphysterin är en del i det som skapat finanskrisen.

Så lite dålig tajming är det att köra ut ett sådant projekt just idag.

Fast hur många går på det? Ska bli intressant att se hur många som börjar köpa Aftonbladet nu för att se samma material i mobilen.

It´s all about me me me … har också bloggat om taggarna.

Och Mindpark.

Relaterat:
Så gör du – steg för steg.

1 oktober, 2008

Det här inlägget har Inga kommentarer.

 1. Jag är helt säker på min sak. Aftonbladet är absolut inte först i världen med denna teknologi. Jag ska kolla om jag kan få ett tidningsexempel skickat från japan.
  Men det måste finnas någon annan som varit i japan och sett detta.

 2. Rosemari skriver:

  Okände rebellen: Meddela gärna mig om du hittar bildbevis. Om du bloggar om det länkar jag till dig.

 3. Nu har jag publicerat lite bevis på att aftonbladet inte var först QR Code är tydligen 14 år gammalt.

 4. Arne skriver:

  Ja det är verkligen ett gammalt koncept, QR koden används frekvent i japan för all möjlig typ av taggning, lite som våra streckoder på alla varor med lite mer avancerat, Nokia lanserade en mobil med denna typen av streckkodsläsare inbyggt för drygt 2år sedan, numera har alla nya nokia telefoner den funktionen. De flesta batterier tillverkade i asien har en kod om man tittar på.

  Senast jag var i Japan såg jag flera exempel på tidningar, att aftonbladet istället för att köra på den öppna standarden istället väljer att göra ett eget proprietärt format visar bara hur j*vla dåliga svenska mediebolag är.

 5. Jerry skriver:

  Varför så negativ?
  Kan ju vara ett bra komplement om man inte har burken närvarande…. jag har laddat ner och testat, helt ok, men något jag inte kommer att använda så mycket.
  Sen om vi är si och så många år efter Japan…so what?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *