Svartsynt bild av bloggvärlden – men finns det en annan definition av succébloggare än mängden besökare?

bloggbudord
Svartsynt bild av bloggvärlden – men tyvärr rätt sant.
Fast jag vill tillägga: Bara ibland.

Charlottas Insiderguide ger elva budord att följa för den som vill bli en succébloggare.
Det är en rätt deppig bild av bloggvärlden dessa budord ger.

Som:

VÄLJ RÄTT GENRE (OBS! Uttalas ”schanger”, inte ”jennrä”). Det finns bara 3 genres/kategorier som gäller om du vill att bloggen ska bli populär/ha stor trafik: 1. Modeblogg. 2. Provokativ fjortisblogg. 3. Kändisblogg

Eller för att inte tala om det här budet:

STAVA SOM EN KRATTA. Detta gäller oavsett vilken bloggkategori du satsar på. Säg EN succébloggare som kan stava (förutom Alex Schulman)? Nä, just det. Korrekt svenska är sååå 2001.

Jag kan bli rätt ledsen ibland när jag ser att bloggar som bara skriver ytligt är mest besökta.
De bloggar som har allra flest besökare är till 99 procent just det som Charlottas insiderguide tar upp: modebloggar, provokativa fjortisar eller kändisar.

Men måste succéblogg vara samma sak om en halv miljon besökare? Kan det inte finnas en annan definition av succébloggare?

Jo, det tycker jag.

Eftersom den svenska kulturministern uppenbarligen anser att bra bloggare är samma som många besökare har jag valt att på Kulturbloggen starta Stora Kulturbloggpriset, som vi nu arrangerar för andra året.
För att lyfta fram andra kriterier än många besökare och andra kriterier till succé än att skriva som en kratta.

Det finns många bra kulturbloggar ute i cyberrymden. Genom en förslagsprocess och omröstning i en panel har vi tagit fram de nominerade kulturbloggarna. Nästa vecka, förmodligen på måndag, startar omröstningen.

Utdelningen av priset blir i Lejonkulans foajé på Dramaten lördag 5 december 16.00 – 18.00.

Om du är medlem i Facebook kan du anmäla att du kommer till utdelningen här.

Vad jag menar med att den svenska kulturministern anser att bra blogg är samma sak som många besökare är att hon varit galjonfigur för en utdelning av ett bloggpris som alltid gått till just bloggar med många besökare, men inte nödvändigtvis med kvalitet.
Jag vet ju inte om hon, kulturministern, anser att det är bra bloggar. Jag konstaterar bara att hon varit med och delat ut pris till den typ av bloggar.

Jag tror att alla bloggar fyller sin funktion. Det är bra att massor fjortisar använder Internet, kommunicerar och bloggar. Och att de bloggar om mode? Mode är något som engagerar många och det är inget fel att blogga om det.

Men det finns mycket mer. Som är minst lika stor succé att blogga om, även om det inte innebär en halv miljon besökare per dag.

14 november, 2009

Det här inlägget har 1 kommentar.

  1. Steve Lando skriver:

    ” (OBS! Uttalas ”schanger”, inte ”jennrä”). ”

    lustigt, jag har som infödning i de galloromanska språken fått för mig att det uttalas ‘gaanr’, med ett fallande och inrullande ‘r’. ‘g’-et med franskt uttal förståss, inte det svenska.

    🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *