Filmrecension: City of Ghosts – årets viktigaste dokumentärfilm, förmodligen

City of Ghosts
Betyg 4
Svensk biopremiär 1 september 2017
Regi: Matthew Heineman
Medverkande: RBSS

En av årets mest berörande dokumentärer – och de människor som skildras gör det med risk för sina liv. Det är en av de viktigaste dokumentärfilmer som skapats på länge – och varenda människa som har någon åsikt om asylfrågor borde se den. Den visar hur fasansfullt det är att leva i ett område som styrs av terrororganisationen IS och borde få varenda beslutsfattande tjänstemän och politiker att ge stöd åt de som lyckas fly därigån.

Striderna är hårda i och kring den syriska staden Raqqa, som länge varit ett av huvudsätena för terrororganisationen IS. Kampen om det området har pågått länge. På senare tid har det varnats för att civilbefolkningen kommer i kläm mellan IS och de allianser som försöker ta staden från terroristerna. Livet för människorna i Raqqa har länge varit outhärdliga.

Raqqa Is Being Slaughtered Silently (RBSS) är en grupp medborgarjournalister som riskerar sina liv för att delge omvärlden de grymheter som terrorororganisationen IS utsatt och utsätter Syrien för. Vi får följa flera av dessa modiga medborgarjournalister, fotografer och filmare. Några blir dödade av IS under filmens gång – en del lyckas fly till Turkiet och Tyskland. Men det är så fruktansvärt: de är inte ens skyddade vare sig i Turkiet eller i Tyskland. IS har anhängare som också i västvärlden letar upp sina fiender.

En skrämmande scen i filmen är en hatfylld demonstration av tyska nazister och skränar att de vill att alla flyktingar ska återvända till därifrån de kommer. Alltså … det finns knappt ord för denna okunskap hos de högerextrema demonstranterna. Om det är något människor i västvärlden borde så är det väl att med öppen famn ta emot varenda människa som flyr från IS. De människor som flyr från IS har ju så tydligt tagit avstånd från IS och terrorn och vill leva med demokrati.

City of Ghosts skildrar modet, slitet och hängivenheten hos dessa medborgarjournalist i RBSS. Filmen belönades med Stora jurypriset på Sheffield Doc/Fest som är en av världens främsta dokumentärfestivaler, den är redan Oscarstippad och har hyllats av kritikerna. Filmen är regissör Matthew Heinemans uppföljning till Cartel Land, som handlade om Mexikos drogkrig, vilken gav honom en Oscarsnominering för Bästa dokumentär.

28 augusti, 2017

Det här inlägget har Inga kommentarer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *