Tankar om Svek på Malmö Stadsteater

Skribent:

Svek
Av Harold Pinter
Översättning: Anna Kölén
Regi: Dennis Sandin
Premiär på Intiman, Malmö stadsteater 11 mars 2017

Svek är ett klassiskt triangeldrama. Vi har det gifta paret, dr hustrun har ett långvarigt förhållande med makens bäste vän. Pjäsen spelas i omvänd tidsordning, vilket vet att vi vet vad karaktärerna ännu inte vet.

Svek är ett drama som drivs av språk och dialog, vilken är knivskarp. Inte en stavelse är utan betydelse. Vi får erfara att maken visste om hustruns otrohet långt innan den bäste vännen visste att han visste. Den skillnaden i kunskap ger maken ett övertag som han utnyttjar i konversationer med den vän han fortsätter att träffa med jämna mellanrum.

Slutet av pjäsen, som även är inledningen av sveket indikerar av maken redan från början kände till eller i vilket falla anade vad som var på väg att hända. Eller också är det var åskådaren lockas att tolka in i scenen, eftersom vi redan vet som komma skall.

Svek är en pjäs som ger skådespelarna möjligheten att glänsa, eller rättare sagt den kräver att skådespelarna glänser, vilket de gör. Mattias Linderoth gör en speciellt stark insats som Robert, den bedragne maken. Han framstår som kall, kylig och beräknande i sina möten med den bäste vännen Jerry. Eftersom Robert väljer att inte konfrontera Jerry för sveket sätter han sig själv i en maktposition gentemot Jerry.

Scenen är sparsam. Vi har ett bord med två stolar samt ytterligare en stol. I bakgrunden finns ett spegelrum som skapar en mångfald av dimensioner. Vi ser huvudpersonerna i multipla spegelbilder

Harold Pinter föddes 1930 och avled 2008. Han verkade över det kulturella fältet som dramatiker, poet, skådespelare, regissör. Han var också en glödande politisk aktivist, med föga känsla för retorisk sans och måtta. Han jämförde Bushadministrationen med Adolf Hitlers Nazityskland  och ansåg att Tony Blair var en massmördare.

Förutom Nobelpriset i litteratur 2005 tilldelades Harold Pinter bl a Brittiska Imperieorden, Shakespeare Prize, European Prize for Litteraturs, Molière D’Honneur for Lifetime Achievement och Franz Kafka-priset.

En central del i Pinters författarskap var att vrida på begreppen. Vad är sant? Vad är falskt? Pinter kunde på grund av hälsoskäl inte närvara vid nobelprisceremonin, men han skrev och spelade in sin föreläsning. Den började med orden

”Det finns inga skarpa gränser mellan verkligt och overkligt, inte heller mellan sant och osant. Någonting är inte nödvändigtvis endera sant eller inte sant; det kan vara både sant och inte sant.”

Om Pinter varit vid liv idag skulle han ha känt igen sig.

I rollerna: Erik Borgeke, Susanne Karlsson, Mattias Linderoth, Yazan Alqaq

Längd: 1 timmer, 30 minuter, ingen paus

Text: Peter Johansson

12 mars, 2017

Det här inlägget har Inga kommentarer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *