Skivrecension: Blood Orange – Freetown Sound

freetown

Artist: Blood Orange
Titel: Freetown Sound
Betyg: 5

Ett personligt dokument över en stad och en persona. Och musik i samma kaliber som D’Angelos Black Messiah. Freetown Sound är snygg politisk R&B och funk som slagkraftigt manifesterar sin ståndpunkt.

Represenation är viktigt oavsett vad någon annan säger. Att se sin egen grupp speglas i media stärker och lyfter en som människa. Det ger en styrka och mod att fortsätta kämpa. Kan Beyonce så kan jag. Nu i veckan uppmärksammades representations-frågan när Oscarsakademin gjorde om sin jury där 46 procent är kvinnor och 41 procent icke-vita. Ommöbleringen skedde på grund av hårt riktad kritik mot juryn som valt att inte nominera svarta personer. Freetown Sound, Dev Hynes tredje album under namnet Blood Orange, inleder med låten By Ourself – en manifestation för svarta kvinnors rättigheter: “To be a woman playing a man’s game… I will tell you that right now there are a million black girls just waiting to see someone who looks like them”. Skivan kommenterar orättvisor riktade mot svarta personer med paralleller till aktuella händelser såsom dödskjutningen i Orlando och en färsk konflikt mellan svarta personer och rättsväsendet. Samtidigt är skivan en hyllning till svart kultur. Hynes använder spoken word, samplar afrikanska dialekter och låter framstående svarta kulturpersoner komma till tals.

Om förra skivan Cupid Deluxe var en explosiv blandning av electro och new wave är uppföljaren en funkigare ultradeluxe-variant på det samma. Freedom Sound, Blood Orange hittills skarpaste album, är en smakfull mix av innovativ funk och R&B á Michael Jacksson och Prince med samma sociala patos som i Kendrick Lamars To Pimp a Butterfly och D’Angelos Black Messiah. Gästspelar gör bland annat Nelly Furtado i Hadron Collider och Blondies Deborah Harry vars röst passar utmärkt in i ljudbilden till den sköna, somriga E.V.P. Även Hynes favoritartist Carly Rae Jepsen medverkar i Better Than Me där hon snyggt balanserar den manliga sångarens mjuka stämma.

Freetown Sound är ett mästerligt album. Med skicklighet och stort mod diskuterar Hynes i en närmast queer framställning relationer och rasism. Samtidigt hyllar han sitt hem, det stora äpplet New York. Friheten vet inga gränser när Hynes står vid barrikaderna skrålandes were not gonna take it any more. No were not gonna take it.

Text: Petter Stjernstedt

5 juli, 2016

Det här inlägget har Inga kommentarer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *