• Hoppa till huvudinnehåll
  • Hoppa till det primära sidofältet
  • Hoppa till sidfot

Kulturbloggen.com

Sveriges största kulturmagasin: musik, film, litteratur, kulturpolitik, teaterkritik

Petter Stjernstedt

Årets bästa serier: Petter

1 januari, 2021 by Petter Stjernstedt


Dags för 2020 års serielista. Om det inte direkt varit filmens år så har det för serievärlden varit en triumfens tid. Massor av bra serier i år, från torr men trollbindande dansk utredningsserie till sexualkunskap gånger två till konceptuell seriemördarprofil på skånska och inte minst fick vi en feministisk schackspelardrama, serien som överraskade oss är alla med sitt sagolika berättande och knivskarpa manus. Här har ni hela listan på årets serier. Gott nytt alla!

1. Utredningen
2. Better Call Saul
3. Queens Gambit
4. The Crown
5. Mrs America
6. I may destroy you
7. Jakten på en mördare
8. Sex Education
9. The Great
10. We are who we are
11. Ramy
12. Succession
13. 22 juli
14. Normala människor
15. Kalifat
16. Big Mouth
17. Little America
18. Kärlek och anarki
19. Amningsrum
20. Unorthodox
21. Plot Against America
22. I’ll be gone in the dark
23. Flight Attendant
24. The Vow
25. Tiger King

Arkiverad under: Toppnytt, TV

Årets album: Petter

30 december, 2020 by Petter Stjernstedt

Så äntligen är det dags för årets albumlista. Som vanligt har det inte varit lätt. Så mycket bra musik blev till 2020, de mest tragiska år som mest dominerades av ett lömskt virus bjuder på flera musikaliska guldkorn.
Jag har suttit i karantän  i månader (som det känns) och tryckt i mig såväl mäktig blm-protestmusik från Storbritannien som modern mexikansk folkmusik till rejvig filmisk punk till minimalistisk karkantän-pop. Till slut nådde jag vägs ände. Här mina damer och herrar, queers och squares, har vi min lista över årets bästa album. Enjoy!

1. Porridge Radio – Every Bad

Pressbild

Vem trodde att en punkig fyrtett från Brexit-land skulle toppa årets lista? Inte jag i alla fall. Men efter ett antal lyssningar fanns det ingen tvekan.
Ingen smooth rap i världen eller mjuk indiepop kan mätta sig med
kompisarna från Brighton. Årets etta är modern post-punk i filmisk kostym, med episka riff, avancerade låtbyggen och med de snyggaste melodier. Så fjäderlätt samtidigt så kaxigt. Som att de fyra aldrig för en minut tvekat över sin vision. Storheten sitter i det lilla. Att något på papret så banalt kan  låta så underksönt, som en sommardröm som tar mig med till en ljusare, soligare och framförallt kramgoare tid.

2. Jay Electronica – A Written Testimony

Wow. Året har bjudit på mycket bra hip hop, men inget går upp mot Jay Electronicas opus magnum – A Written Testimony. Soundet, de darrande tonerna av undergång och misslyckande. De lyriskt övermättade, det kraftfulla politiska slagorden. Och musiken – electronica blandat med rap och instrumental musik som tillsammans bildar en väv av mystisk och ständigt överraskande hip hop. Därför måste årets hiphop-nydanare tillägnas Jay Electronica.

3. SAULT – Black is

2020 var året då poliser tog till våld och unge George Flyod kvävdes till döds. Men en enorm rörelse reste sig och sa ifrån mot övervåldet. 2020 var året då BLM blev på allas läppar. Unga världen över trotsade Corona-restriktioner och begav sig ut på gator och torg för att demonstrera för Svarta människors rättigheter och värdighet. Protesterna hördes eka på mils avstånd. De fick rockartister och sing-a-song-writers från Paris till Helsinki att beväpna sig med gitarrer och trummor. Brittiska SAULT bombarderade oss med argsint och kraftfull protestmusik med ett budskap om allas lika värde. Musiken, en hybrid av funk, disco, afrobeat, hiphop, spoken word och gospel inramar känslan. Med SAULTs Untitled Black Is och Rise levandegörs åratal av svart historia, musikhistoria och sorgen och ilskan hos miljontals får en röst. Vi sätter hoppet till 2021, året då allt som rimmar på högerpopulism, Trumpism och rasism får sig ett abrupt och kortvarigt slutdatum.

4. Haim – Women In Music PT. III
5. The Avalanches – We Will Always Love You
6. Creeper – Sex, Death And Infinite Void
7.U.S Girls – Heavy Light
8. Fiona Apple – Fetch The Bolt Cutters
9. Julianna Barwick – Healing Is A Miracle
10. Run The Juvels – RTJ 4
11. Rina Sawayana- SAWAYAMA
12. BC Camplight – Shortly After Takeoff
13. Jarv is – Beyond The Pale
14. Owen Pallett – Island
15. Jessie Ware – What’s Your Pleasure
16. Perfume Genius – Set My Heart On Fire Immediately
17. Phoebe Bridger’s – Punisher
18. Sparks – A Steady Drip,Drip, Drip
19. Bruce springsteen – Letter To You
20. Adrienne Lenker – songs
21. The Soft Pink Truth – Shall We Go On Sunning So That Grace May Increase?
22. Bartrees Strange – Live Forever
23. Lido Pimienta – Miss Colombia
24. Yves Tumor – Heaven To A Tortured Mind
25. Weeknd – After Hour
https://open.spotify.com/playlist/6YnFbREPtgUsskwWRU4tvQ?si=7jLi5RuYQseEtifCdmm7Tg&fbclid=IwAR36mQA_Nhrh0FQV7sRCD0_90DdSY9L4p3Qqij4o8aYiP1b7Q47aXRoPUMw

Arkiverad under: Musik, Toppnytt

Filmrecension: 76 days – Intensivt om första dagarna i spåret av Covid

22 november, 2020 by Petter Stjernstedt

Pressbild

76 days
Betyg 4
Svensk biopremiär 18 november
Regissör Hao Wu, Weixi Chen

76 days, den första coviddokumentären, är en intensiv filmupplevelse om sjukhuspersonalen och viruset, en förvirrad, kaotisk irrfärd som tar oss med inpå akutmottagningen för fyra av Wuhans mest fullsatta sjukhus. Coronaviruset sprider sig som en löpeld från person till person och vänder upp och ner på allas vardag .I den häftiga inledningsscenen ser vi
vårdpersonalen springa mellan avdelningarna och ge drop, kolla temp och se till att syrgasmasken sitter rätt på varje sängliggande patient. Utanför hörs skriket från panikslagna människor som rycker och sliter i entrédörren till byggnaden. Läkaren som försiktigt öppnar dörren har svar på tal till besökarna – “Ni ska alla få den hjälp ni behöver men just nu måste vi låsa dörren, hej då…”

Pandemin som just nu härjar över hela världen tog sin början i Wuhan-provinsen. Vid tidpunkten var Covid ett nytt virus man inte kände till. För att parera hotet gällde det att agera fort. På med munskyddet, visiret och den heltäckande overallen som tejpas kring ärmar och hals. Alla som besöker sjukhuset sprayas med handsprit och uppmanas att bära mun- och nässkydd för jämnan. Annars är man inte välkommen hit. En dement farbror förstår inte varför han befinner sig på ett sjukhus. Han har ju bara fått en lätt förkylning. Gång på gång försöker  han smyga sig ut från avdelningen men stoppas av en bestämd men trevlig personal som snällt eskorterar honom tillbaka till sitt rum.

76 days är en filmupplevelse utöver det vanliga, en som du svårligen tvättar av dig. En unik och intim inblick kring arbetet på fyra sjukhus som fick motta de första covid-patienterna. Hos vårdpersonalen rinner både svett och tårar ner för ansiktet och ute i korridorerna finns bänkar där trötta sjuksköterskor och doktorer ligger och slumrar. Det är ögonblicksbilder som sätter prägel på den intensiva tid som stundade. I blickfånget är kalabaliken. Man imponeras samtidigt av det tunga arbete som utförs av beslutsamma sjuksköterskor och läkare. Lite visste man då om vad som komma skulle..Patienterna har det tufft. En covidsmittad gravid kvinna föder sitt barn på sjukhuset. Strax efter förlossningen hänvisas hon ut från lokalerna iklädd munskydd. Hon och hennes man väntar tålmodigt vid hotellrummet med en puls på 180 på att telefonen ska ringa och ge dem klartecken om att kunna hämta hem sitt barn. Vi känner medkänsla med personerna i filmen. 76 days fokuserar både på patienter och anställda.

Covid var och är det virus som gav oss alla en rejäl kalldusch. Och numera , i november 2020, är det nya normala handsprit, tvätta händer, hålla avstånd och helst  bara umgås med din partner där hemma. 76 days visar den tuffa verklighet som råder där ute, kanske för att vi ska förstå allvaret i situationen. För just nu springer personal på Karolinska från rum till rum och försöker rädda liv. För att underlätta deras vardag måste vi alla ta vårt ansvar och följa restriktionerna. Det är Nu eller aldrig och 76 days visar hur hoppet alltid trumfar fruktan när hotet ligger och hotar i förgrunden.

Petter Stjernstedt

Arkiverad under: Film, Filmrecension, Toppnytt

Filmrecension: Vivos – Stelbent men närgånget om utsatthet och korruption i Mexikos utkanter

18 november, 2020 by Petter Stjernstedt


Foto: Ai Weiwei.

Vivos
Betyg 3
Svensk biopremiär 18 november
Regissör Ai Weiwei

Pedagogisk och närgånget berättar konstnären och filmskaparen Ai Weiwei om korruption och hemska karteller i Mexikos utkant. Upp mot 43 studenter försvinner spårlöst. Vem är skyldig och vad är motivet bakom?

“They stole everything from me and what I have left is only anger”. En av flertalet föräldrar som förlorat sina söner och döttrar berättar om det oerhörda övergreppet gentemot familjen. I Mexiko fördes för en tid tillbaka 43 studenter bort i samband med en resa över Iguala, Guerrero i Mexiko. Sex studenter dödades, 43 kidnappades och har inte synts till sedan dess.

Vivos är konstnären och filmskaparen Ai WeiWeis nya film om mänskliga rättigheter som kränks. Mexiko är på fler vis ett korrupt land där staten samarbetar med maffian och hjälper karteller att langa heroin i mängder. Allt handlar om pengar och makt. Med nog cash i fikan kan du förklara dig ur vilken situation som helst. Ai Wewei intervjuar de föräldrar vars barn försvunnit. Det är en smärtsam och ingående process vi får ta del av. Hur går man vidare efter ha mist ens det viktigaste ting i livet? Vivos är en tårfylld berättelse men som aldrig blir för sentimental. Pedagogisk och långsamt berättar Ai Weiwei sin historia. Vi får inblick i Mexikos tumultartade då- och nutida historia. Om karteller som styr och ställer på stadens gator och torg och om utsattheten och hotet mot demokratin. Det talade ordet som hotas när plötsligt studenter kidnappas utan tydligt motiv.

Ai Weiwei skildrar tematiskt och tålmodigt utvecklingen i landet. Det enkelspåriga berättandet med stillastående kamera är både närgånget och stelbent. Men regissören lyfter en viktig fråga om hur det talade ordet, yttrandefriheten, idag hotas. Se bara på USA och Trumps ifrågasättande av röstsystemet. Ai Weiweis styrka ligger i hans humana approach, att alltid visa medmänsklighet gentemot sina utvalda personer. För att få verklig landhöjd saknas bildspråket och en ytterligare kontext, att lyfta temat sett ur ett globalt perspektiv där både korruption och populism tar markhöjd och att låta symboltyngda bilder får tala för sig. Vivos är ingen Human Flow. Filmen från 2017 om flyktingströmmar ur ett medmänskligt perspektiv imponerade i sin balansakt att skildra människorna bakom statistiken.  I Vivos blir det enkla, avskalade Ai Weiweis bromskloss till att nå nya oandade höjder.

Petter Stjernstedt

Arkiverad under: Film, Filmrecension, Toppnytt

Greta- Nyanserat och skarpsynt om aktivisten Greta

15 november, 2020 by Petter Stjernstedt

Pressbild

I Am Greta
Betyg 4
Svensk biopremiär 20 november
Regissör Nathan Grossman

Fördjupad och närgången är hudnära I Am Greta om sextonåringen som satt klimatet på allas agendor och fick miljoner och åter miljoner av människor att demonstrera på gatorna om en hälsosammare glob.

“ Ni säger att vi bara har en planet att ta hand om ändå verkar ni helt strunta i klimatet. Ni kommer till oss unga och pratar om oss som hoppet, hur vågar ni!?”. Greta är sextonåringen från Stockholm som kämpar för ett bättre klimat och en mänsklighet som lever i symbios med naturen. Du måste som man säger levt under en sten om du missat snackisen, fenomenet Greta och den globala rörelsen Friday for Future.

Det hela började 2018 i augusti då Greta bestämde sig för att börja skolstrejka. Varje fredag satt hon sig utanför riksdagen och strejkade och hon fortsatte så ända fram till valdagen. Målet var att uppmärksamma det tafatta försök politiker gjort för att tackla klimatkrisen. En Tweet från guvernören Arnold Schwarzenegger gjorde Greta viral och hon bjöds in till diverse klimatkonferenser världen över. Det här är en film om barnets röst. En äldre dam passerar Greta. “Inte ska väl du skolstrejka. Du ska ju gå i skolan. Och Greta ger genast svar på tal – “ Vad finns det för utbildning om det inte finns någon framtid?”

I den symboltyngda inledningsscenen ligger dokumentären I Am Gretas kärna. Visst handlar den om klimatkämpen och aktivisten som vill få politiker att ta sitt ansvar, och visst berättar den om en global rörelse med gröna aktivister från alla världens hörn som ute på gatorna skanderar slagorden “Jorden har fått mer än vad den tål- bort med olja bort med kol”. Men huvudfokus är i filmaren Nathan Grossmans dokumentär om hur vuxna förminskar barnet, om Trumpister och twitter-troll som baktalar tonåringen och hänvisar henne tillbaka till skolbänken. Om journalister, politiker och maktpersoner som vill ta del av Gretas rampljus, men som när det kommer till kritan inte gör vad som krävs för att förändra en ohållbar situation.

I Am Greta nyanserar personen Greta Thunberg. Det är berättelsen om sextonåringen med aspergers som under tre års tid hamnar i depression och inte talar med några andra än familjen – pappan Svante, mamman Marlena och lillasyster Beata Ehrman. Flickan som hatar “small talk” som plötsligt från en dag till en annan får alla världens blickar riktade mot sig. Hur tacklar man det oerhörda, att axla ansvaret att inför hela världen förklara de omfattande systemförändringar klimatpåverkan innebär?

Med imponerande retorisk exakthet och med den mest perfekta engelskan tar hon sig an rollen. Men utmaningarna är många, allt “fika-snack” det kräver, och maten hon ofta vägrar att konsumera. Relationen mellan pappan Svante och Greta är stark. Det är han som pushar henne, han som alltid finns där som moraliskt stöd även om Greta klarar det mesta på egen hand. Vuxenvärlden är ovan vid att se ett barn briljera på den politiska scenen, från FN till EU till klimatkonferensen COP24 och Agenda2030. De imponeras av hennes övertygelse men responsen tillbaka är tafatt. Inte sällan behandlas hon som ett barn som inte vet något om hur världen är beskaffad, trots att alla hennes uttalande tryggt lutar mot etablerad forskning. Greta utnyttjas när alla står på kö för att få tillsammans med henne ta en selfie.

I Am Greta är närgånget porträtt av en flicka med övertygelsen som starkaste vapen, en ungdom som inte backar för något. Det inre kampen , om att själv uppnå de höga kraven om att leva som man lär, skildras väl och ingående. Det verkliga pärsen för Greta kommer när hon i dokumentären blir inbjuden att delta på klimatkonferensen vid FN:s högkvarter i New York. Hur ska hon utan att tumma på sina regelverk om att leva hållbart ta sig över Atlanten? Jo, genom att segla över havet med segelbåt. På färden hamnar hon i stormens öga. Vi hör en Greta som börjar tvivla som funderar över om hon inte tagit sig vatten över huvudet.  Och hemlängtan till familjen och hundarna blir allt mer påtaglig. Här skönjar vi
människan bakom ikonen. Att fokusera på barnet istället för den virala personan är ett genidrag från filmregissör Nathan. Det gör att I Am Greta sticker ut i mängden bland dokumentära berättelser om helgonförklarade gestalter. I Gretas värld finns inga gråzoner. “Jag ser inte världen i svart och vit, men när det kommer till klimatfrågan finns inga nyanser”, säger hon. Budskapet är kristallklart. Vi måste agera nu för gör vi inte det har vi snart
inget klot kvar att bry oss om.

Petter Stjernstedt

Arkiverad under: Filmrecension, Recension, Scen, Toppnytt

  • Gå till sida 1
  • Gå till sida 2
  • Gå till sida 3
  • Interimistiska sidor utelämnas …
  • Gå till sida 45
  • Go to Nästa sida »

Primärt sidofält

Prenumerera på vårt nyhetsbrev – kostnadsfritt


Prenumerera på Kulturbloggens Nyhetsbrev

Frida och Fritiof
Mikael Jensen

Spel kan skapa beroende

Viktigt om spel
Casinohex.se
Casino utan svensk licens

Nytt

Vandring från mänsklig stad till ruinerna av densamma

I dessa, kan man lugnt säga, mycket … Läs mer om Vandring från mänsklig stad till ruinerna av densamma

Efterlängtad stark solodebut från norrländsk proggikon – Ung och stark av Björn Sjöö

Björn Sjöö Ung och … Läs mer om Efterlängtad stark solodebut från norrländsk proggikon – Ung och stark av Björn Sjöö

Gratis film till alla över 70 år från 9 april till och med 31 maj

Mellan den 9 april till och med 31 maj, … Läs mer om Gratis film till alla över 70 år från 9 april till och med 31 maj

Lyssna: Andreas Moe – Hey Lulu

Andreas Moe har släppt sin andra låt för … Läs mer om Lyssna: Andreas Moe – Hey Lulu

Rumänska filmdagar i Sverige visas online och erbjuder gratis biljettbokning

Rumänska filmdagar i Sverige 15-18 april … Läs mer om Rumänska filmdagar i Sverige visas online och erbjuder gratis biljettbokning

Titta: Texas – Mr Haze

Texas har nu släppt videon till senaste … Läs mer om Titta: Texas – Mr Haze

Följ oss på Facebook

Kulturbloggen
https://casinoutansvensklicens.casino
https://vasacasino.se/, men bilden alt text:
Casinogringos
casinonutanlicens.nu
Casinoutanreg.com
Spela casino utan licens på casinoorbit.com
Svenska Casinobonusar
Hitta rätt casino bonus i Norge.

En resurs med info om finska casinon.

Kategorier

  • Blandat
  • Intervju
  • Kulturpolitik
    • Krönikor
  • Litteratur och konst
  • Musik
  • Recension
    • Bokrecension
    • Filmrecension
    • Musikalrecension
    • Recension av TV-serier
    • Skivrecensioner
    • Teaterkritik
  • Scen
    • Dans
    • Film
    • Opera
    • Teater
    • TV
  • Toppnytt

Etiketter

Bok Bokrecension Böcker Dans Debaser Deckare Dramaten ekonomi Filmrecension Göteborg Hultsfred Hårdrock indie journalistik Konserter Konst Kultur Kulturpolitik Medier Musik Musikfestival Musikvideo Opera Politik Popmusik Recension recensioner rock Rockmusik Roskilde samhälle Scen Scenkonst skivnytt skivrecension Spotify Stockholm Stockholms stadsteater Teater Teaterkritik tv TV-serie USA Video Way Out West

Kulturbloggen Twitter

Tweets by Kulturbloggen

Bloggportaler

Bloggtopp bokbloggar 2017
Blogglista.se 

Footer

Om oss

  • Kontakt
  • Om oss
  • Sajtips – länkar

Copyright © 2021 · Metro Pro on Genesis Framework · WordPress · Logga in