Lindansarna
Av Bernard Cauchard
Manus, regi, ljudcollage: Bernard Cauchard
Scenografi och dockor: Thomas Lundqvist
Ljus: Jonatan Winbo
Familjeföreställning för barn 4-9 år
Urpremiär 1 februari 2014 på Marionetteaterns nya scen på våning i Kulturhuset, Stadsteatern, Stockholm
Marionetteatern har fått en ny scen i Kulturhuset i Stockholm. Det känns hoppfullt. Dockteater är en fascinerande teaterform med där det finns många olika slags dockor att använda för att berätta något. Med en egen scen i Kulturhuset kan vi väl hoppas på en satsning på dockteater.
Lindansarna var en värdig invigningsföreställning. Tre vänner möts och berättar om sitt liv, fast inte ett vanligt talat ord uttalas under föreställningen. Berättelsen förmedlas med rörelser, musik och ljud.
Dockorna är omkring en meter höga, klädda i vitt och förs av dockskötare iklädda svarta kläder. Dockorna har så fint skulpterade ansikten, de ser riktigt mänskliga ut och när dockskötarna för deras armar, ben, huvuden och kroppar uppstår en övertygande illusion av rörelse. Fast vi ser dockskötarna upplever vi att dockorna är levande.
Den underbara, vackra, poetiska, varma, roliga och eftertänksamma föreställningen är ett bevis på att kultur för barn behöver inte vara lättsmält underhållning. Lindansarna kräver något av publiken men det uppskattar barnen. Barnen engarerar sig och jag hör hur små barn i premiärpubliken pratar högt och kommenterar vad som sker på och runt scenen.
De tre dockorna berättar med rörelser och ljud för oss om några av sina minnen.
Om att försöka lära sig spela piano och om att bli vän med tonerna, om att vilja kunna flyga, om att plantera blommor.
För Bernard Cauchard som sätter upp Lindansarna på Marionetteatern står rörelsen i centrum. Han berättar i ett pressmeddelande:
– Jag tycker det är viktigt att landa i nuet och ta sig tid att se sig omkring. Att ta in hur blommorna växer och hur himlen ser ut. Där finns poesin i vardagen. Och när tempot blir lite lägre börjar fantasin flöda för det händer så mycket i stillheten.
Han förklarar vidare:
– Även om vi gör en familjeföreställning har vi barnen i fokus. Idag serveras de så många färdigproducerade ”lekar” som filmer och dataspel. Jag vill att barnen ska behålla sin fantasi och leva sig in i berättelsen och faktiskt vara med och tolka det de ser. Då är rörelsen en bra ingång, som är väldigt naturlig och hemma för mig.
– Dans och kroppsspråk kommunicerar direkt till oss människor, vi tolkar allt vi ser och förstår ibland bättre än det som uttalas med ord. Jag vill ge även de små barnen förtroendet att leva sig in i föreställningen och bli fria i sina tolkningar, avslutar Bernard Cauchard.
Bernard Cauchard har i allra högsta grad lyckats med vad han föresatt sig. Lindansarna är en föreställning där publiken blir medskapande och där vi upptäcker vad rörelser kan uttrycka och förmedla och hur spännande de små tingen i vardagen kan vara.
Bernard Cauchard är skådespelare och dansare och har bland annat arbetat vid Cullbergbaletten i åtta år under Mats Eks ledning och med Birgitta Egerbladhs uppsättningar.
Bernard har även arbetat som skådespelare och regissör på Tyst Teater som skapar föreställningar för såväl hörande som icke-hörande.
Medverkande:
Magnus Erenius, Kay Tinbäck Du Rées och Helena Nilsson
Foto: Petra Hellberg