Titel: Kum
Författare: Henrik Tord
Förlag: Ordfront
Utgiven: 201204
ISBN10: 9170376204
ISBN13: 9789170376207
Att tappa bort ett barn är så lätt. Man vänder sig om, och som genom ett trollslag är ungen borta, försvunnen och det spårlöst. Paniken sprider sig inombords och på några sekunder inser man att allt man trodde om att ha kontroll över tillvaron är bortblåst. Just när man är på väg att bryta samman plirar ungen fram bakom en hylla, och hjärtat kan så sakteliga söka sig nedåt mot sin sedvanliga plats.
Henrik Tord har knåpat ihop en roman som bygger på samma känsla av maktlöshet som den förälder som tappat bort sitt barn upplever. Men här förvandlas mardrömmen till verklighet, i ett smutsigt, svettigt och djupt korrumperat Sydostasien. Boken heter Kum (som betyder oproportionerlig hämnd och tydligen inte ska vara alldeles ovanligt i Kambodja där stora delar av boken utspelar sig), är en thriller och rör sig hemtamt mellan olika klasser och livsöden när ett svenskt par på några års utlandsjobb får uppleva hur dottern blir bortrövad.
Barn blir handelsvaror i sexindustrin, vuxna brottas med sina egna olämpliga lustar eller funderar över var deras medmänsklighet tog vägen. Behovet av hämnd blir omättligt, och med 35 graders värme och hög luftfuktighet – vem kan klandra den blodtörst som boken är döpt efter?
En rik affärsman, utled på livet efter att redan ha skruvat upp alla reglage i livet på max, som testat oskulder från Asiens alla obskyra hörn. En nordvietnamesisk bordellägare och före detta soldat, för evigt fast i den tunnel där han offrade sin mänsklighet för några decennier sen. En ung kambodjan, vanställd och fylld av hämnd. Och ett svenskt par, på väg att glida isär efter ett liv utan några större prövningar, på det stora jobbäventyret i Asien. Uppställningen för spänningslitteratur är given, och även om det är många karaktärer som ska trängas i Tords bok lyckas han ge djup åt de viktigare, så pass att man några gånger hoppas att till och med de allra mest hopplösa ska nå en slags vändning och uppgörelse inom sig själva innan hämnden hunnit ikapp dem.
Tre historier löper parallellt och blir senare inflätade i varandra, med kolliderande världar som dödligt resultat. I sådana krockar är det få som kommer undan, och Tords roman är inget undantag – i slutändan är de flesta någon slags gärningsman, på något sätt tvingade till delaktighet i ett maskineri de innerligt hatar.
Det finns en enda liten brist i boken. Kanske skulle skildringarna av karaktärernas tankar kunnat vara lite mindre utförliga, något som jag stör mig på genom hela boken.
Men jag sugs ändå in i dem, suggererar dem framför mig och känner hur boksidorna liksom klibbar ihop när den fuktiga och tryckande värmen från Sydostasien sprider sig till mig. Engagemanget med de utsatta människorna i verklighetens Sydostasien lyser igenom och gör boken om möjligt ännu svårare att släppa ifrån sig.
Text: Johan Ranstam