En ny opinionsmätning från SIFO visar att den allmänna inställningen till graffiti är mycket mer positiv än vad graffitimotståndarna har hävdat i den pågående debatten om klotterpolicyn. På frågan ”Hur ställer du dig till att tillgängliggöra väggar i stadsmiljön där vem som helst kan få utöva konstformen graffiti?” svarar 61 procent av respondenterna att de är positiva till öppna väggar. I åldersgruppen 15-34 år är siffran 71 procent. 2922 respondenter har deltagit i SIFO:s opinionsundersökning. Den genomfördes vecka 26, det vill säga innan sommarens graffitidebatt drog igång, berättar ett pressmeddelande från Riksteatern.
Riksteatern fick inte annonsera i Stockholms stad för sin Arts of Streets-festival som pågår lördag 13 augusti till söndag 14 augusti som handlar om gatukonst.
Stockholms stad har en stenhård nolltolerans-policy mot klotter och den innebär att en annonsör inte ens får ha bilder på annonser som påminner om graffiti. Nu är ju gatukonst och graffiti inte samma sak som klotter, men det vägrar ansvariga beslutsfattare inom Stockholms stad att förstå.
Riksteatern skriver i pressmeddelandet:
Idag startar Riksteaterns gatukonstkonvent Art of the Street på Södra Teatern i Stockholm. Tidigare i sommar stoppade Stockholm Stad Riksteaterns reklamkampanj för konventet med hänvisning till klotterpolicyn och stadens rådande nolltoleransen mot graffiti och gatukonst. Nolltoleransförespråkarna hävdar att klotterpolicyn har stöd hos befolkningen och att graffiti skapar en otrygg och ful miljö. Den nya opinionsundersökningen från SIFO visar dock att nolltoleransförespråkarna har fel. En majoritet av de tillfrågade tycker tvärtom att graffiti bör tillåtas i stadsmiljön.
– Stockholm Stad har en förlegad konstsyn. Graffiti är en självklar konstform, inte bara för Riksteatern utan för de flesta människor i Sverige idag. Nu när vi får det svart på vitt med SIFO:s opinionsundersökning kanske politiker kan börja inse sitt misstag. Det är dags att vakna upp, möta verkligheten och skrota nolltoleransen som inte hör hemma i en modern kulturhuvudstad, eller i en demokrati. Det klotterpolicyn gör, såsom den är formulerad idag, är att kollektivt bestraffa konstnärer och kriminalisera ungdomar med ett kreativt behov, säger Ceylan Holago, producent på Riksteatern.
Riksteatern är en av Sveriges största folkrörelser inom scenkonst, en folkrörelse som valt att jobba utifrån visionen om scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteaterns verksamhetsidé innefattar att vara en föregångare i att utöva och utveckla nya former för deltagande, delaktighet och inflytande, för att skapa morgondagens demokrati. Därför har Riksteatern välkomnat graffitikulturen och dess utövare och gjort frågan om deras rättighet att existera i samhället till en av kulturinstitutionens hjärtefrågor.
Här kan du läsa Sifos undersökning.
Här kan du se programmet för Arts of Streets.
Läs även andra bloggares åsikter om gatukonst, Sifo, graffiti, kulturpolitik