Förra sommaren stoltserade festivalen med Depeche Mode, den största bokningen dittills. Nytt publikrekord sattes med 22.500 besökare, men festivalen gjorde en förlust på närmare fem miljoner kronor, berättar Expressen.
Expressen berättar att Arvikafestivalen sitter i förhandlingar med bland annat kommunen för att se om festivalen kan räddas. Den lär ha skulder på skulder på sju miljoner.
Det är förstås många olika saker som spelar in och som avgör vilka festivaler som kommer att överleva. Men det är ett tecken på att något inte är riktigt sunt när en festival kan slå rekord i biljettförsäljning, som Arvikafestivalen gjorde 2009 och ändå inte gå ihop ekonomiskt.
Något kostar för mycket.
Att höja priserna på biljetterna är nog inte möjligt. Priserna ligger på de flesta festivaler på gränsen till vad de flesta kan betala.
Är det artisterna som kostar för mycket?
Många artister åker ju runt och turnerar ett år och är bokad på flera festivaler. Det blir inte lika unikt att se dem.
Arvikafestivalen hade presskonferens på tisdagen. SVD rapporterar från den:
Sammanlagt uppgår alltså skulderna till runt sju miljoner kronor. Gänget som driver Arvikafestivalen inser att de inte kan ta sig ur situationen själva. De artister och företag som väntar på att få betalt kan få vänta länge.
– Vi behöver tid för att lösa det här. Som det ser ut nu har vi två alternativ: rekonstruktion eller konkurs. Vi försöker hitta en tredje väg, men då behöver vi hjälp från vara samarbetspartners. Vi behöver hjälp med ekonomin om vi ska kunna minska våra skulder och ta oss vidare, säger Olov Hallberg.
Anders Nunstedt på Expressen menar att beslutet att plocka ned synthen, alltså att sluta vara nischad, var ett dumt beslut:
Efter att ha drämt till med Depeche Mode i fjol bestämde sig Arvika för att avveckla synten. Ett märkligt beslut, kan tyckas, inte minst en sommar där ett paket under namnet ”Forever young”, med bland andra Alphaville, Ultravox och Human League, snart åker ut på Sverigeturné. En sommar då de nischade metalfestivalerna är fler än någonsin.
All livemättnad hos musikpubliken bedömer jag fortfarande som inbillad.
De festivaler som sköts bra har alla chanser att överleva.
Ja, frågan är: vad är det som kostar mer än vad festivalerna får in? Bokar de för många och för dyra artister – eller är det annat som kostar för mycket, som marknadsföringen?
Kulturekonomi har också bloggat om festivalerna och konkursernas och/eller konkurshoten.
Relaterat: Aftonbladet
Läs även andra bloggares åsikter om musik, ekonomi, musikfestivler, Arvika, konkurs
Jag hoppas verkligen inte att det blir vara pengar som stottar festivalen.