Scen: O Agora Que Demora – En stund som dröjer Plats: Gästspel på Orionteatern Föreställningar: 23, 24, 25, 26 september Samproduktion mellan Riksteatern, Théâtre National Wallonie-Bruxelles, Ruhrtriennale/Allemagne, SESC São Paulo, Comédie de Genève/Suisse, Odéon-Théâtre de l’Europe/France, Teatro Municipal São Luiz – Lisbonne/Portugal, Festival d’Avignon/France, Le Maillon-Théâtre de Strasbourg Scène européenne/France och Temporada Alta/Espagne Konstnärligt team Av och regi: Christiane Jatahy Scenografi och ljusdesign: Thomas Walgrave Filmregi: Paulo Camacho Musik: Domenico Lancelotti och Vitor Araujo Ljuddesign: Alex Fostier Turnékoordinator: Henrique Mariano Filmredigering: Christiane Jatahy och Paulo Camacho Kamera: Paulo Camacho Andra kamera: Thomas Walgrave Mixning: Breno Furtado och Pedro Vituri Scenmästare & videoteknik: Stefano Serra Scentekniker: Dimitri Wauters Ljustekniker: Isabel Scheck, alternatively with Juan Borrego Ljudtekniker: David Defour, alternatively with Jeison Pardo Rojas Scenografi och kostym: Ateliers du Théâtre National Wallonie-Bruxelles Medverkande Abbas Abdulelah Al’Shukra Abdul Lanjesi Abed Aidy Adnan Ibrahim Nghnghia Ahmed Tobasi Banafshe Hourmazdi Bepkapoy Blessing Opoko Corina Sabbas Emilie Franco Faisal Abu Alhayjaa Fepa Teixeira Frank Sithole Iketi Kayapó Irengri Kayapó Isabel Novella Ivan Tirtiaux Jehad Obeid Joseph Gaylard Jovial Mbenga Kroti Laerte Késsimos Leon David Salazar Linda Michael Mkhwanasi Manuela Afonso Maria Laura Nogueira Marie-Aurore d’Awans Maroine Amimi Mbali Ncube Melina Martin Mustafa Sheta Nambulelo Meolongwara Noji Gaylard Ojo Kayapó Omar Al Jbaai Phana Pitchou Lambo Pravinah Nehwati Pykatire Ramyar Hussaini Ranin Odeh Renata Hardy Vitor Araújo Yara Ktaish Den brasilianska regissören Christiane Jatahy låter i ett multimedialt verk publiken möta flyktingar från hela världen i ett pågående samtal utifrån det klassiska eposet Odysseus, mannen som är på väg hem till sin maka efter ett långt krig. I en samproduktion med Riksteatern har verket svensk premiär på Orionteatern och framförs under fyra kvällar med hjälp av elva skådespelare, handkameror och bra ljud- och filmteknik. Samtliga interagerar med varandra och med publiken samtidigt som de för dialoger med personer ute i världen via en stor filmduk. Premiären skulle ägt rum under våren 2021 men blev uppskjuten på grund av pandemin, men gruppen har redan en kritikerrosad turné i världen bakom sig. Jathays ursprungsidé var att besöka flyktingförläggningar och möta personer som tvingas fly på grund av ekonomi, krig och miljökatastrofer och berätta ur deras perspektiv. Resultatet blev denna konstnärliga undersökning där Odysséen fungerar som en förenande myt varigenom flyktingarnas egna historier blir speglade. Flyktingarna i olika åldrar från olika länder läser tillsammans med teatersällskaptes lilla filmteam delar av handlingen och drar sedan paralleller till egna upplevelser. I detta multi-mediala-cross-over-verk känns det som ett verkligt möte uppstår med personerna i filmerna från världens alla hörn. Musiken, skådespelarna i rummet och att vi alla gör rörelser och dansar gör det svårt att passivt bara låta allt passera. Ett ”nu” i gemenskap uppstår. Jathays lyckas på många sätt överbrygga flera sorters gränser och ge oss ett minne. Värmd kliver jag ut med funderingar kring vilka behov vi människor har som göra att vi just kan behålla oss mänskliga. Totalt bleknar höjda elräkningar och matpriser bort. Föreställningen ger också en kollektiv stund att ta in hur framtiden med klimatflyktingar kan bli. Att kunna kalkylera med en självklar och lugn morgondag blir framöver ett nöje för allt färre. – Vi är ett mycket litet team, tre personer, fotografen, jag och Thomas Walgrave som har hand om det konstnärliga, ljus och ”scenografi”. Och vi reser med en mycket liten resväska. På varje plats stannar vi två eller tre veckor, samtalar, lär känna människorna. I Jenin på Västbanken till exempel bodde vi i lägret och Ahmed Tobasi, konstnärlig ledare för Freedom theatre i Jenin, blev också vår kontakt med människor i det stora flyktinglägret, säger Christiane Jathays (DN 10/9). – Vi har tagit den här historien till olika platser på jorden där människor lever odysséer i dag, vi har varit i Palestina, i Libanon, i Sydafrika, i Grekland och Brasilien och på alla platser har vi arbetat med skådespelare som berättat Odysseus historia för människor där. Och genom den kunnat berätta sina egna historier, säger Christiane Jathays (DN 10/9). Christiane Jatahy är som artist medlem i CENTQUATRE-PARIS (France) och medlem vid l’Odéon - Théâtre de l’Europe (France) och Schauspielhaus Zürich (Suisse). Föreställningen får stöd av: The Freedom Theatre (Palestine), Outreach Foundation (South Africa)