Annika Tiger var Internets goda sidor samlade i en person

annikatigertigern

Det är sorg bland svenska Internetpionjärer. En legendarisk Internetpionjär, Annika Tiger, har avlidit. Hon blev 62 år. Vilken hemsidesbyggare har inte haft hennes HTML-skola till stöd?

Annika Tiger var tidigt ute med att lära sig html, php, med mera. Och hon brann för att dela med sig. Självklart lade hon upp en html-guide på nätet där varenda hemsidesbyggare lätt kunde hitta kodhjälp.

Hon var också en av de som var banbrytare för att blogga. Annica Tiger började skriva dagbok på Internet augusti 1997 och det övergick sedan till att bli en blogg.

Jag hade glädjen att ha kontakt med henne många gånger. När jag upptäckte Internet 1998 och började bygga hemsidor och gå kurser i html och annan programmering var hennes guide till stor hjälp många gånger. När jag började blogga och jag började följa några andra bloggar var hennes blogg en av de jag följde och lärde mig mycket av. Jag minns när jag första gången lämnade en kommentar i hennes blogg och hon svarade på den – och ännu större var det för mig när jag skrev en sak i min blogg och hon både kommenterade i min blogg och nämnde det i sin blogg och länkade till min. Det där att dela med sig, att länka till varandra, att inte hålla på sitt – det var helt nytt för mig som kom från journalistvärlden där kollegor på olika tidningar stenhårt bevakar sina revir och konkurrerar.

Annika Tiger var Internets goda sidor samlade i en person. Som Fredrik Wass skriver:
Utan eldsjälar som Annica Tiger hade det svenska internetundret kanske aldrig blivit av.

Under flera år kunde hon lägga flera timmar varje dag på att gratis hjälpa entusiastiska svenskar som tagit sina första stapplande steg i html-kodens och sajtbyggandets värld. Annica Tiger var en av de tidiga internetpionjärerna i Sverige och hennes HTML-skola har sannolikt använts av tusentals svenskar.

Jag blev webbansvarig på Landsorganisationen, LO, i Sverige och inför en invigning av en ny sajt där också några bloggar ingick, då bjöd jag in några gäster och jag tog mod till mig och bjöd in Annika Tiger, den stora legendaren inom hemsidesbyggande och bloggande. Hon tackade ja och kom till invigningen. Det var början på en varm vänskap. Annika och jag höll kontakten på olika sätt i många år.

annikatigertigernSenaste åren höll vi mest kontakt via Facebook, där jag följde hennes resa till Afrika förra året. Därifrån är bilden. Det jag sörjer är att jag vi aldrig hann träffas de senaste året, för vad förstod bodde hon i samma stad som jag. Det är så livet många gånger är, vi hinner inte göra saker och det ångrar vi sedan.

Hon betydde så mycket för så många av oss som var intresserade av Internets alla möjligheter.
Dagens Analys formulerar det så bra:
Annika gjorde tidigt nätet till sin megafon och blev nätaktivist, långt innan begreppet uppfanns. Bland annat drev hon frågor om kvaliteten på IT-undervisningen på yrkeshögskolor och var advokat för kvinnors självklara rätt att hålla på med teknik, samt vistas på och uttrycka sig på nätet. Tack vare sin specialistkunskap blev hon flitigt anlitad i media och kallades ofta superhjälte, förebild, legend. Hon var före sin tid, Annika. Med allt.

Om det finns änglar och himlar är en sak säker: nu kommer de att få hjälp att koda för att kunna kommunicera med oss. Annika Tiger, tack för allt du var och allt du gav.

Deeped har också skrivit en hyllning till Annika Tiger i sin blogg.

7 januari, 2016

Det här inlägget har 1 kommentar.

  1. […] och såg först nu (eftersom jag inte riktigt orkat besöka bloggar på väldigt länge) att Annica Tiger, en bloggandets kortväxta och otroligt varma och vänliga och hjälpsamma moder, har g…. Hon var bara 62, jag vet inte vad som hände. Vi mailade och sågs också vid en rad tillfällen, […]

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *