Hönan som drömde om att flyga – vacker, poetisk, vemodig och ändå hoppingivande

honansomdromdeomattflyga

Hönan som drömde om att flyga
Författare Sun-Mi Hwang
Utgiven: 2015-03
Översättare: Ninni Holmqvist
ISBN: 9789113061412
Förlag: Norstedts

Knopp är en höna, hon bor inlåst i ett hönshus tillsammans med ändligt många andra hönor och de värper ägg som varje dag tas ifrån dem av bondens fru. Knopp har själv gett sig namnet knopp, för knoppar pär det som är början på vackra blommor. Ingen annan vet att hon har ett namn, ingen av dessa äggkläckande hönor har fått något namn. Genom ladugårdsdörrarna kan hon se utanför hönshuset. Hon vet därför att det finns ett liv utanför deras inlåsta existens. Hon längtar av hela sitt hjärta dit, utanför.

En dag tröttnar hon på att värpa ägg som bara tas ifrån henne. Hon har sett att det finns en höna där utanför som vår ruva på sina ägg och som får ta hand om sina kycklingar. Knopp känner en stark längtan att få ruva på ett ägg.

Längtan till friheten griper tag om henne så starkt att hon inte längre kan värpa ägg och hon blir magrare och magrare. Bonden och hans fru har ingen användning för en sådan höna och hon rensas bort tillsammans med flera överåriga hönor och slängs på sophögen. Det är bara det att Knopp inte är så livlös som de tror. Hon lyckas på så sätt fly.

Livet utanför det inlåsta hönshuset är dock inte riktigt så härligt om hon tänkt sig. Där finns många faror och där finns orättvisor och själviska djur. Vesslan lever på att jaga smådjur som höns, den fria hönan på gården vill inte ha någon annan höna där utanför. Nej livet i frihet är inte så enkelt.

”Hönan som drömde om att flyga” är en vacker fabel skriven av den sydkoreanska författaren Su-Mi Hwang. Det är lätt att se symboliken och metaforerna i denna saga.

Författaren, Sun-Mi Hwang, är professor i litteratur vid Seoul Institute of Arts och han vunnit flera priser för sitt författarskap. Berättelsen om hönan Knopp är en modern klassiker som blivit oerhört älskad i hennes hemland där den gjorts som både animerad film, pjäs, musikal och tecknad serie. Berättelsen har också inneburit hennes internationella genombrott.

Jag skriver lätt under på det som bokförlaget skriver om berättelsen:
En hymn för frihet, individualitet och moderskap med en kavat, pigg hjältinna som gör uppror mot sitt öde.

Den är snyggt skriven, den är vacker, poetisk, vemodig och ändå hoppingivande.

Lyrans Noblesser har också recenserat boken.

14 maj, 2015

Det här inlägget har 1 kommentar.

  1. […] Antal sidor: 162. ISBN: 9789113061412. Andras röster: Dagensbok.com, Feministbiblioteket, Kulturbloggen. Köp hos t.ex. Adlibris, […]

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *