Till minne av offren på Utöya

Den 22 juli 2011 skedde det hemska massmördandet i i Oslo och på Utöya. Många många påminner oss idag om detta och mycket sägs idag till tröst för alla som drabbats. Morden var ett angrepp på det öppna samhället och på de demokratiska värdena.

När jag öppnar Facebook idag läser jag hundratals inlägg till minne av det hemska som skedde för ett år sedan.

Här är några röster:
Peter Högberg
Såren kommer läka men ärren finnas kvar på det norska folket och de direkt drabbade. En del ärr skörare än andra. liknande dåd kommer att ske runt om i vår värld och vi kan inte bygga stängsel mot det utan endast som Stoltenberg var inne på för ett år sedan bygga det med mer demokrati och trygghet. Men idag låter vi oss minnas, hedra och tänka. Imorgon tar kampen oss vidare igen… Ty viljan till en bättre värld är en stark drivkraft.

Svenska Dagbladet och Expressen berättar att Springsteen hedrade Utöya-offren
Bruce Springsteen hedrade Utöya-offren under sin konsert i Oslo på lördagskvällen. Inför över 40 000 åskådare på Valle Hovin framförde han bland annat låten ”My city of ruins”, som kommit att förknippas med terrordåden i New York 11 september 2001. Under låten kommenterade han offren för Anders Behring Breiviks terrordåd.

Runt om i både Sverige och Norge samlas idag människor till manifestationer och minneshögtider. Här är en sådan manifestaton i Timrå.

Dagens Nyheter berättar hur årsdagen tas upp världen över:

”Dagen då snöns land färgades av blod”, så skriver den spanska tidningen El Mundo på årsdagen av dåden vid Utøya och bildsätter med norska flaggor och blommor vi vattenbrynet på Utøya.

BBC kallar händelsen
 den värsta i Norge sedan andra världskriget och beskriver hur Norges minnesdag kommer att se ut. Tidningen återger händelsen och beskriver vidare hur attacken har gjort att många i Norge blivit mer benägna än tidigare att vilja arbeta för ett öppet och tolerant samhälle.

Karl Ove Knausgård försöker i en krönika i DN förstå det som egentligen inte går att förstå. Texten är lång, har många vinklar och är omöjlig att citera och göra den rättvisa. Den visar på det omöjliga att alls begripa hur det kunde ske.

Texter och artiklar kring årsdagen:
Dagens Nyheter 1 och Nisse Lindblom och Sveriges Radio och Svenska Dagbladet och Expressen och Martin Moberg.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

.

22 juli, 2012

Det här inlägget har 5 kommentarer.

  1. […] Kulturbloggen om Utöja länksamling […]

  2. […] att läsa: Gabriel och Ellinor l Högbergs tankar l Kulturbloggen l Mikael Andersson l Mitt i steget l Ab l Ab l DN l GP l SvD l SvD Det här inlägget […]

  3. […] Norrköpingsbloggen, Jimmy Jansson, Kaj Raving, Martin Moberg, Martin Moberg, Peo Wågström, Rosemari Södergren Dela detta:TwitterFacebookRedditDiggStumbleUponE-postSkriv utLinkedInGillaGillaBe the first to like […]

  4. […] Jansson, Kaj Raving, Martin Moberg, Martin Moberg, Göran Johansson , Rosemari Södergren. Tack Göran för […]

  1. Enn Kokk skriver:

    Själv har jag ägnat en stor del av dagen åt Utöya-tragedin: hört på Eskil Pedersens Sommar-program – se min blogg – och följt minnesprogrammet i Oslo via radio och TV.

    Det här är en dag då det är svårt att inte tänka på det som hände i Norge för ett år sen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *