Opener Festival: Mumford & Sons – video och recension

Mumford & Sons
Opener Festival: Main Stage
7 juli 2012
Betyg 4

Det engelska folkrockbandet Mumford & Sons har gjort en raketkarriär. Bandet bildades vid slutet av 2007 och blev snabbt kända i Londons folkmusikvärld tillsammans med andra artister såsom Laura Marling, Johnny Flynn, Jay Jay Pistolet och Noah and the Whale. Debutalbumet ”Sigh No More” som släpptes i oktober 2009 innebar deras genombrott. Låten ”Little Lion Man” slog igenom stort.

När de nu stod på stora scenen på den polska festivalen Opener Festival var det dramatiskt: regnet som hade öst ner hade lugnat ner sig men på himlen syntes blixtar då och då medan de engelska folkrockarna började mjukt med sina akustiska gitarrer och banjo.

De började mjukt med en eftertänksam vemodig sång, som passar sångaren Marcus Mumford så bra och i nästa sång lät de banjon flöda och det blev full fart och publiken dansade.

Mumford & Sons skulle ju ha spelat i Hultsfred men sångaren Marcus Mumford skadade handen och de fick ställa in, men istället kom de till Peace & Love-festivalen i Borlänge. Det syntes att han fortfarande var skadad i handen och han använde bara ena handen. Det räcker dock långt, med sångrösten och rytminstrument i ena handen.

Här på Opener spelade de både låtar från nya kommande albumet och det mesta från debutalbumet.
När de kända låtarna kom höjdes förstås konserten ett steg och många sjöng med. Jag tror inte många kunde stå stilla när de satte fart i ”Little Lion Man”.

Och vackert blev det i sista extranumret ”The Cave”.

Folkrock med existentiella funderingar är deras styrka. Visst kan de jämföras med band som Fleet Foxes men Mumford & Sons har ändå en egen inriktning i folkrocken – de känns som uråldrig folklig rock som kommer att hålla i många år.

Här är Kulturbloggens recension av Mumford & Sons spelning i Borlänge.

 

 

Mer från Opener festival:
Opener Festival: Public Enemy – årets tyngsta hiphopspelning
Opener Festival: Franz Ferdinand – fullt ös – bilder, recension, filmklipp
Opener Festival: Cardigans spelar Gran Turismo – Moto Boy höjer soundet
Opener Festival: Bloc Party
New Order – bilder, recension och filmklipp
Opener Festival: Justice
Opener Festival: Wiz Khalifa – recension och filmklipp
Opener Festival: Intryck från Björk

Relaterat: Aftonbladet

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

8 juli, 2012

Det här inlägget har Inga kommentarer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *