Opener Festival: Franz Ferdinand – fullt ös – bilder, recension, filmklipp

Franz Ferdinand
Opener Festival: Main Stage
6 juli 2012
Betyg 4

Det skotska indierockbandet Franz Ferdinand är populärt i Polen. Det var uppenbart när de slog de första ackorden på stora scenen på Opener Festival i Polen på fredagskvällen. Folk bara vällde in medan soundet av gitarrer, trummor och Alexander Kapranos sträva sångröst flödade ut över området.
Under festivalen har den riktiga känslan av att vara på en stor festival inte riktigt infunnit sig för alla tiotusentals besökarna har varit utspridda på de olika scenerna och framför allt har många minglat i mat- och ölområden. Men äntligen var det en spelning som drog riktigt många av festivalbesökarna.

Franz Ferdinand bjöd på energiskt ös från start med en av deras stora hitlåtar: ”The Dark of the Matinée”.

Paul Thomson på trummor, Robert Hardy med basen, Nicholas McCarthy på gitarr och klaviatur och Alexander Kapranos med gitarr och sång bjöd på fullt ös. Ett riktigt gitarrparty där inte många kunde stå still. Bandets sångare och gitarrist for dockså runt på scen och det verkar som att bandmedlemmarna trivs ihop. De samspelade bra.

Det är skönt med band som kör på och inte slösar bort den ganska korta tiden på scenen med en massa prat. Alexander Kapranos ställde i stort sett bara den obligatoriska frågan: ”Hello guys how are you?” och sade att han var glad över att vara tillbaka på polsk mark. Det var några år sedan de spelade där senast –  2006.

Det var som sagt full fart och mycket ös. Publiken hoppade och dansade och viftade med i takten. En stund i mitten av spelningen blev det lite enformigt eftersom de satsade mer på fart än något finlir. Men då kom låten ”Can+t stop feeling” och konserten lyfte igen.

Sista extranumret var en äkta klimax med en lång version av ”The Fire” som bjöd på sköna trumsolon och publiken sjöng med spontant.

Det känns som att det börjar bli dags att få Franz Ferdinand till Sverige igen. Sist jag såg dem var jag lite besviken men nu har de återupprättat sitt rykte för mig.

 

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

7 juli, 2012

Det här inlägget har Inga kommentarer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *