”Hamilton – I nationens intresse” – Persbrandt perfekt som den svenska supermilitären

Hamilton – I nationens intresse
Betyg 3
På svenska biografer 13 januari 2012
På Blu-ray och DVD 9 maj 2012
Regi: Kathrine Windfeld.

Listan på svenska skådespelare som spelat Jan Guillous hjälte Carl Hamilton börjar bli lång. Mikael Persbrandt platsar absolut där. Frågan är om han inte rent av är den som passar bäst för rollen? För mig är Persbrandts insats som superhjälten Hamilton filmens största behållning. Persbrandt är som bäst i sådana här roller, där han får vara både manligt tuff och ändå låter oss ana en sårbarhet som inte får utlopp.

När amerikanarna nu lagt vantarna på Guillous böcker har det blivit en helt fristående ny handling som ligger närmare dagens samhälle och globala problem som terrorism. Det mår berättelsen bra av. Böckerna av Jan Guillou har åldrats en del.

Den svenska underrättelseofficeren Carl Hamilton har infiltrerat en internationell liga som stulit avancerade svenska GPS-styrda bombraketer som de säljer till terrorister. När ligan ska lämna över vapnen blir de attackerade av legosoldater. Alla i ligan dödades – utom Hamilton förstås.
Varifrån legosoldaterna kom och vem som var deras uppdragsgivare är okänt. De stulnq vapen dyker förstås upp i samband med ett terroristattentat.

Hamilton som tagit sig hem till Sverige igen försöker upprätthålla en nästan normalt medelklassliv och söker upp en kvinna han träffade innan han skickades iväg på sitt uppdrag – och han berättar för henne om vad han arbetar med och vill leva tillsammans med henne. Men hans förflutna har satt sina spår och en katastrof inträffar. Samtidigt blir en svensk vapentekniker kidnappad och Hamilton skickas iväg för att övervaka den amerikanska specialstyrkan som fått uppdraget att befria den svenska vapenexperten.

Jag vet inte hur inblandad Jan Guilloou varit i att skriva manus till filmen, men helt missnöjd bör han inte vara. Det finns rejäl kritik av den amerikanska vapenpolitiken.

”Hamilton – I nationens intresse” är en amerikansk produktion men de har, som tur är, valt svenska skådespelarna i rollerna som svenska politiker och där har de gjort ett bra val. Pernilla August som statsminister och Lennart Hjulström som Hamiltons mentor är jättebra och Peter Andersson är alltid bra i en osympatisk roll.

”Hamilton – I natonens intresse” är både en spännande film och har kvar samhällskritik. När den kom upp på biodukarna läste jag någon recensent (jag hittar inte recensionen just nu) som skrev att spänningen var kvar men det politiska försvunnit. Jag håller inte med om det, visst finns det en hel del kritik av hur makthavare går hand i hand med vapenindustrins skumma finansiella affärer.

När filmen släpptes på biodukarna fick den väldigt blandat mottagande, Aftonbladet gav betyg 4 medan Expressen gav betyg 2.

Vi som gillade skådespelarna och spänningen kan se fram emot att de kommande långfilmerna i Hamilton-trilogin med Mikael Persbrandt i rollen som Carl Hamilton är för närvarande under inspelning.

I rollerna bland annat: Mikael Persbrandt, Saba Mubarak, Pernilla August, Jason Flemyng, Lennart Hjulström, Raymond Fearon, Peter Andersson, Gustaf Hammarsten, Fanny Risberg och Kevin McNally.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

2 maj, 2012

Det här inlägget har Inga kommentarer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *