Kulturbloggen testar Kia Rio – en liten bil som känns stor

Kia är ett intressant bilmärke från Sydkorea som satsar på miljö på flera sätt, inte bara i utvecklingen av bilmodellerna utan också i andra projekt som

Kia Motors svenska dotterbolag – Kia Motors Sweden AB – startade 2008 ett miljö- och hjälpprojekt i Mali tillsammans med Kias holländska bolag.

Projektet har hittills varit så framgångsrikt att Kia Motors Corporation beslutat att alla Kias 14 europeiska dotterbolag*) från och med 2012 skall stödja det nydanade projektet ”Planting for a Better Life” för miljön och befolkningen i Mali.

Projektet går som tidigare ut på att Jatrophabuskar planteras och under de kommande tre åren kommer över 6 miljoner att planteras. Buskarna bidrar till en ljusare framtid för området genom ökad jordbruksproduktion och ökade inkomster för bönderna och deras familjer.

(Jatrophabusken växer på ställen där få andra växter trivs varför den blivit viktig i länder som Mali där den har en förmåga att hindra erosion och ökenutbredning samtidigt som den har intressanta frukter. Jatrophabuskens frukter går nämligen att utvinna biodiesel ur vilket ger Mali en möjlighet att producera sitt eget bränsle och minska den dyrbara importen av fossilt bränsle. Biodieseln kräver inte heller några storskaliga raffinaderier utan går att producera vid småskaliga lokala enheter. Jatrophabusken och dess frukt är giftig för till exempel getter vilket betyder att den med fördel planteras som stängsel för matgrödor.)

Sedan starten av det svenska projektet har över 2,3 miljoner buskar planterats, 51 plantskolor har etablerats och över 5000 lokala bönder har fått utbildning i hur man bäst använder Jatrophabusken för att uppnå bättre avkastning av viktiga grödor. Exempel på resultatrik sidoeffekt är också att familjer har råd att köpa skoluniformer som är ett krav för att barn skall få gå i skolan.

Detta är bakgrunden till varför jag är nyfiken just på KIA:s bilmodeller. Jag har provkört den senaste modellen av Kia Rio som introducerades i mitten av september.

Grundtanken enligt chefsdesigner Peter Schreyer är att den nya modellen ska attrahera bilköpare över hela världen och vara en kombination av europeisk finess, latinskt formspråk kryddats med asiatisk touch.

Utan tvekan är det en snygg modell med lutande bakruta och flera detaljer på karosser. Den sorteras under småbilsklassen, B-segmentet som är den fjärde populäraste på den svenska bilmarknaden. Där konkurrerar den på den svenska marknaden bland annat med VW Polo och Renault Clio.

Trots att Kia Rio är en liten bil känns den inte så liten när jag sitter i den och kör. Jämfört med sin föregångare är den 20 millimeter längre, 15 millimeter lägre och 25 millimeter bredare. Hjulbasen är 70 millimeter längre vilket ger större utrymme för passagerare och ökar lastkapiciteten.

Jag tycker den har en skön vägkänsla och håller med Vi Bilägare som kommenterar:
Efter en första provkörning blir budskapet till konkurrenterna: se upp!

Nya Kia Rio lanserades i september 2011 med två bensinmodeller: på 1,4 respektive 1,2 liter. Ett par månader senare kommer också dieselversionerna på 1,4 liter och trecylindriga 1,1-litersmotorn.

Den sistnämnda är en riktigt bränslesnål variant som bara förbrukar 3,2 l/100 km med ett CO2-utsläpp på blott 85 g/km och det är lägre än någon annan småbil på Europa-marknaden.

Jag nämnde att jag tycker modellen som är sportig utanpå också har snygg design på insidan och intrumentpanelen är tydlig och lätt att uppfatta allt och hitta på. Däremot var det lite ovant för mig med backen längst ner till vänster på kopplingen.

För mig var bilen bekväm men det är klart att för en person på två meter blir det trängre, men så är det i vilken bil som helst inom småbilssegmentet.

Som musiknörd är jag nöjd med ljudanläggningen och att det finns bluetooth för att få kontakt med min mobiltelefon. Det finns också som tillbehör ipod-koppling.

Det enda som jag upplevde negativt är att den lutande bakrutan är liten och sikten försämras. Det finns fler döda vinklar än på andra bilar jag kört. Det gäller alltså att kika extra på sidorna. Nackskydden bakom föraren är också ett hinder för bra sikt vid backning.

Vi Bilägare skriver:
Med över 219.000 sålda bilar var Rio Kias tredje bästsäljande modell utanför Sydkorea förra året. Det var inte på något sätt svenska kunders förtjänst, bara 300 nyregistreringar. – Med nya Rio ska vi tiodubbla till 3.000 sålda i Sverige nästa år, säger Kia Motors svenske vd, Peter Himmer.

Priset är givetvis ett starkt konkurrensmedel:
Rekommenderade cirkapriset:
Kia Rio 1,2 l ECO – 127.900 kronor
Kia Rio 1,2 l ECO EX – 137.900 kronor
Kia Rio 1,4 l ECO EX Komfot – 152.900 kronor (automat + 10.000 kronor)

Kia-modeller har alltid sju års nybilsgaranti, tre års vagnskadegaranti, tolv års rostskyddsgaranti och fe års lackgaranti.

PS: Också intressant:
Exklusivt för en sydkoreanska marknaden lanserar Kia landets första serieproducerade elbil, Kia Ray EV.
Kia Ray är 3.593 mm lång, 1.595 mm bred, 1.700 mm hög och har en hjulbas på 2520 mm.
Framhjulsdrivna Kia Ray EV drivs av en elmotor på 50 kW samt ett 16.4 kWh litium jonbatteri. Batteriet har en livscykel på 10 år. Motorn på 68 hk har ett imponerande vridmoment på 167 Nm. Elmotorn har 93 % verkningsgrad, vilket är bäst i segmentet.
Den totala körsträckan är 139 km på en laddning. Full uppladdning nås efter 6 timmar men batteriet kan snabbladdas på 25 minuter. Bilen är utrustad med en automatlåda med två lägen varav läget Eko innebär lägst batteriförbrukning och maximal körsträcka.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

2 mars, 2012

Det här inlägget har 2 kommentarer.

  1. […] Kulturbloggen testar Kia Rio – en liten bil som känns stor […]

  2. […] Mer om Kia och provkörningen i Kulturbloggen. […]

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *