Steg för steg rustar regeringen ned demokratin – jag är djupt oroad – och då snackar oppositionen om mobilnät

Vad var det jag sa? Jag var långt ifrån ensam om att varna för FRA-lagen som ger FRA rätt att spana på svenska medborgare. Det kommer inte att dröja innan detta missbrukas och det kommer inte att dröja tills andra får tillgång till FRA:s insamlade spaningsresultat. Och nu är vi där. Utan att skämmas ett ögonblick föreslår nu högerregeringens justitiedepartement att även Säpo och Rikskriminalpolisen ska få tillgång till signalspaning.
DN rapporterar:
Nu föreslås Säpo och Rikskriminalpolisen få möjlighet att inrikta signalspaningen i syfte att ”kartlägga strategiska förhållanden avseende internationell terrorism och annan grov gränsöverskridande brottslighet som kan hota väsentliga nationella intressen”, som det står i promemorian.

Att övervaka sina medborgare är något som är typiskt för diktaturer. Ett annat kännetecken på en diktatur är att makthavarna kör över demokratiskt framröstade beslut. I somras röstade riksdagen för att de tidigare reglerna i sjukförsäkringen skulle återinföras. Men när höstbudgeten presenterades stod det klart att den moderatstyrda regerigen kör över riksdagen och skjuter upp frågan.

Slussen är ytterligare ett exempel. För att få igenom nya Slussen har alliansen i Stockholm anlitat reklambyråer, tystat ­tjänstemän och nonchalerat experterna. När det viktiga ­beslutet fattas på måndag har ­demokratin satts ur spel, skriver Kajsa Althén i DN-debatt.

Det är allvarliga brister under processens gång osm Kajsa Althén tar upp.
Självklart är det några goda tjänstemän på Stadsbyggnadskontoret som ställer upp på sina arbetsgivare och försöker tysta ned anklagelserna.

Uppenbarligen råder en tystnadens atmosfär inom regeringspartiet. Flera moderata politiker har vittnat om hur den interna debatten inom regeringspartiet tystas ned.

Alliansfritt berättar om ett av de grövre:

 I Uppsala meddelade idag moderatpolitikern Hannah Frisell att hon lämnar alla uppdrag hon har för partiet. Detta på grund av vad hon anser vara en utbredd rasism bland Moderaterna i kommunen. Ekot:

-Det finns en hel del inom moderaterna som inte gillar andra från andra nationaliteter. Jag orkar inte kämpa mer, hos några som inte vill ha mig, säger Hannah Frisell.

 

Sorgligt nog försvagas alternativen/oppositionen nästa dag för dag. Ett parti som Socialdemokraterna borde höras högt och ljudligt. De borde protestera mot nedskärning av demokrati, det borde vara högljudda om både detta och om vårdskandalerna.

Istället talar S om mobiltelefonnäten. Jovisst, det är en rättvisefråga att alla ska kunna ha tillgång till mobiltelefonnät. Men det finns rätt mycket annat som är oändligt mycket viktigare att ta tag i nu.

Inte konstigt att en del öppet talar om att S förlorat kompassen. Niklas Nordström skriver i en debattartikel i GP:

Hur blev det så här? På några få år har Socialdemokraterna tappat sin politiska kompass för att följa med sin tid, gå sida vid sida med väljarna och utveckla politiken för den tid man lever i och den framtid man vill ha. Det som förut var Socialdemokratins styrka, att ständigt utveckla pragmatiska lösningar på olika samhällsproblem, är som bortblåst. Det finns på kommunal nivå där S fortfarande vinner val med populära ledare, men nationellt verkar det långt borta. Istället blir debatten alltmer principiell med krav på renlärighet.

Hmm? Skumt. En kompass? S bars upp av en bred folklig rörelse när S formade Sverige. Om folkrörelsen inte finns spelar det nog inte så stor roll hur många kompasser som finns.

Läste idag ett blogginlägg av Erik Laakso som tröttnat på S och nu är partilös:
Problemet är egentligen inte att människor kallas “förrädare”, “femte kolonnare”, “högerlakejer”, “köpta”, “infiltratörer” eller bara det enkla “högersossar”. Jo, det är naturligtvis ett jätteproblem men på en annan nivå. Det stora och grundläggande problemet är att partiledningen ger sitt tysta medgivande till att sånt får förekomma. Antingen vet de inget om vad som pågår i det parti de är satta att leda eller så är det ännu värre, de vet om det men gör inget åt det.

Måste säga att jag förstår honom.

Jag sökte ett jobb på S-kansliet för något år sedan och försökte minst tio gånger att få tag på mannen som i annonsen angavs som kontaktperson.Han hette Hans i förnamn och efternamnet började på D.
Han svarade inte ringde när jag ringde upp. Jag läste inte telefonmeddelanden och bad honom ringa upp. Jag hade några frågor kring den utlysta tjänsten. Han ringde inte tillbaka. Han uppfyllde inte på något sätt de minimikrav på anständighet som hör till en person som ska anställa några. Det spelar ingen roll hur mycket man har att göra.

Det visar på en ruggigt nedlåtande inställning gentemot de partimedlemmar som söker arbete inom partiet. Om en sådan inställning genomsyrar ett parti, då är det ingen folkrörelse längre. Ett S som förtvinar är ett svek mot medborgarna som har har rätt till ett alternativ när de styrande så uppenbart för oss mot ett alltmer odemokratiskt samhälle.

Nu tror jag att det kan så hur som helst med S. Det finns människor runt om i världen som börjar reagera på att klyftorna ökar i världen. Occupy-rörelsen är ett sådant exempel som medier försöker tysta ned.

Om S inte står upp för demokrati, för allas lika värde – då kommer andra grupper att bildas som står upp för det.

Relaterat: Expressen

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

8 december, 2011

Det här inlägget har 5 kommentarer.

 1. […] Magnihasa, Beelzebjörn, Kulturbloggen, M […]

 1. Beelzebjörn skriver:

  Bra inlägg, Rosemari.

  Vore alldeles underbart om tillräckligt med tryck kunde uppstå inom (s) för att sätta Morgan Johansson och andra övervakningsfantaster på plats och återta hållningen från före valet (eller bättre).

 2. John Johanson skriver:

  Varför skulle (S) stå upp för demokratin, mot FRA?!
  Dom vill ju att FRA:s mandat ska utökas.
  (S) har väl aldrig varit emot något förslag till ökad övervakning – eller?

 3. Jozsef skriver:

  Det är tråkiga saker du skriver om men jag fattar inte riktigt vad dessa har med inläggets titel att göra: ”Steg för steg rustar regeringen ned demokratin”.

  Demokrati betyder folkstyre, eller i praktiken att 1 man = 1 röst i allmänna val.

  Jag förstår inte på vilket sätt du kunde få intrycket att REGERINGEN vill avskaffa denna ordning?

 4. Arne Roland skriver:

  Att kunna kommunicera med omvärlden är också viktiga saker, det ena förskjuter inte det andra.

  I min lokaltidning har jag sett många reportage om att Telia plockat ner koppartrådarna innan man haft fungerande alternativ att tillgå. För många är detta en mera näraliggande fråga än signalspaning.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *