En guide bland julskivorna: Bästa julskivan är gammal – ju förr desto bättre

Skribent:

Julmusik är extremt enformigt, ofta handlar det om nya versioner av 8-10 välkända låtar som återvinns på skiva efter skiva. ”Chestnuts roasting on an open fire…”, ”Dashing throught the snow..” … (slipper man själva bjällerklangslåten – som för övrigt är den äldsta av dessa standards – så har de i alla fall lagt på lite bjällror i bakgrunden”, bjällror är julljudet framför andra).

julskivor
När man handlar julklappar får man den definitiva överdosen. Då spelas smetig julmusik så att sirap rinner ur öronen, för några år sedan gick facket ut och vädjade för sina medlemmars räkning att de skulle slippa höra julmusik mer än 2 timmar om dagen.

Med detta sagt så får jag ändå medge att jag älskar julmusik. En annan sorts julmusik. Jag älskar det sakrala, vackra och klassiska. Som riktigt bra inspelningar av brittiska Christmas Carols. Eller när London Symphony Orchestra med kör tar hela Albert Hall i besittning och sopranerna klarar alla höga tonerna i Oh Come All Ye Faithfull med den självklarhet som bara en av världens bästa körer har.

Jag älskar också det som väl kan beskrivas som raka motsatsen: när Sufjan Stevens sätter sig i vardagsrummet med sina vänner och skapar lägereldsstämning på sina fem underbart söta julplattor inspelade under början av 2000-talet, senare samlade till ”Songs for Christmas”. Här är det snarare närhet och innerlighet som utvinns ur samma sång. Att höra Det är en ros utsprungen med Sufjan är som att höra den för första gången.

Andra nödvändiga julplattor för mig är den avstressande Ital Skunks ”Fira jul i fred” och sist men inte minst Blind Boys of Alabamas fantastiska energkick ”Go Tell it on the Mountain”.
Det tar tid att lyssna in en julplatta liksom andra bra plattor och man brukar dem ju bara en kort tid per år. Därför är det inte säkert att det som just landat håller i längden. Jag har ännu inte lyssnat in mig på Bob Dylans julskiva, men en gissning är att den kan bli en sådan favorit. Jag trodde Chris Isaacs julskiva var en klassiker, men den spelar jag aldrig någonsin längre, det där visar sig alltså med tiden.
Nytt är ingen fördel i min julvärld, helst ska det vara gammalt och gärna mycket gammalt. Jag har en back med stenkakor som går varm varje jul och där finns favoriter som ”Julgranen från mina barnaår” med Harry Brandelius och Thor Modéns klassiska ringlekar på Skansen med Skansens kör.

Avslutningsvis älskar jag det fåniga, tramsiga och löjliga. Låtarna som spelas när jag är jul-DJ på klubb Sunkit veckan före jul och som går varma även här hemma under julstöket. Falsksång, pretentiösa försök att skapa nya julhits och udda artister vars mission få förstår (utom vi på Sunkit) gör mig alltid på gott humor.

Några exempel från årets julblandning:
1) ”Bling, bling jul” med Dogge Doggelito för in förortens gussar i julfirandet. Singeln kom förra året.
2) Årets nyhet: ”En julsaga” är en svensk version av Fairytale in New York med det osannolika paret Bingo-Lotto-Lotta som sjunger om att vinna på lotteri och osedvanligt skrovlige Sven Wollter.
3) ”I’m a Christmas Tree” med Wildman Fischer – 28 kärnfulla sekunder från mannen vars första platta producerades av Frank Zappa
4) ”Bjällerklang” med Anna-Lisa Ingemansson hoppas jag och tror kommer att vinna Radio Östergötlands omröstning om alla tiders bästa version av den låten
5) ”Det var så länge länge sen” med Mats Hagberg Band är med på en julsamling från Ljudolf Studion som för andra året släpper en julplatta. Det klart orginellaste spåret som bl a tar upp bristen på sex i jultid.
6) ”Skinkan är för stor, morsan” med Totte Wallin och Gunnar Svensson finns inte på skiva men har rippats omsorgsfullt av fantaster som i likhet med mig tycker detta är en intressant och ovanlig vinkling på julproblemen.
7) “Mister Russian, Please Don’t Shoot Down Santa’s Sleigh” med The Sensational Little Shana Lynette får oss att minna Kalla krigets dagar.
8) ”Jag ger dig julen” är det närmaste vi svenskar kommit ”Do they know it’s Christmas” fast i en rustikare version av Klasse Möllberg som också gett oss fantastiska Nissels juljoddel.

Text: Anna-Lena Lodenius

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

18 december, 2009

Det här inlägget har 1 kommentar.

  1. Anna Toss skriver:

    Tack för många bra tips! Sufjan Stevens är en favorit här hemma också. Tyvärr har vi en familjemedlem som blir allergisk av julmusik så vi andra får frossa när han inte är med. Just nu är han ute och den här listan går på repeat, blandat med Dylans julpolska och annat som bara finns på youtube.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *