Mandarinodlaren
Betyg 4
Svensk biopremiär 4 september 2015
Denna georgiska film var nominerad till bästa utländska film (eller som kategorin numer heter: icke-engelskspråkiga film) både inför Oscargalan och Golden Globe. Jag har sett alla de filmer som var nominerade till bästa utländska film på Oscargalan och samtliga är mycket bra och är bättre än de som var nominerade till bästa film. För min del kunde denna lika gärna ha vunnit priset som den polska filmen Ida som vann.
Året är 1992. Inbördeskriget rasar i Georgien. I en liten by i bergen har alla estniska bybor flytt tillbaka till sitt hemland. Estland är inte inblandat i inbördeskriget, men krig drabbar alla som råkar befinna sig i vägen för de stridande.
Två ester har dock stannat kvar, den äldre mandarinodlaren Ivo, som vägrar lämna sina grönskande träd, och hans yngre medhjälpare Margus.
Men slutligen tränger sig kriget på även i denna gudsförgätna avkrok. Efter en blodig strid finner de två mandarinodlarna två svårt skadade soldater – en från vardera sida av kriget. Och eftersom de inte betraktar de skadade som blodtörstiga krigare, utan som sina medmänniskor, tar de hand om dem och ger dem logi i Ivos hus.
De bittra fienderna vaknar upp och vårdas i det lilla huset av Ivo och Margus. Legosoldaten Ahmed från Tjetjenien och georgien Nika har båda förlorat vänner i kriget. Den grupp Nika kämpade med dödades av Ahmed och hans vän. Ahmeds vän från barndomen dödades av georgierna. Det är mycket hat mellan dem och mycket fördomar och okunskap om varandras historia.
De fyra skådespelarna är alla så bra, så äkta och så naturliga. Filmen känns också väldigt enkel och genuin. Det känns som att jag är där, mitt ibland dem. Karaktärerna är mänskliga och trovärdiga och handlingen är överraskande och känns mycket sann, som om allt skulle kunna hända på precis det sättet. Filmen visar galenskapen i krig genom att berätta om några enskilda människors öden. Filmen berättar på ett enkelt och nära sätt och det blir aldrig sentimentalt eller pekoral av det. Det är så befriande att det kommer fler och fler bra icke-engelskspråkiga filmer på svenska biografer.
Regi: Zaza Urushadze
Land: Estland / Georgien
År: 2013
Längd: 87 min
Genre: Drama, Krigsfilm