Jurassic World
Betyg 2
Svensk biopremiär 10 juni 2015
Den nya, och av många dinosauriefans eftterlängade, Jurassic-filmen, Jurassic World, har kommit upp på svenska biografer. Den har faktiskt svensk biopremiär två dagar innan den går upp på amerikanska biografer. Därför har bioleverantören varit extremt noga med att inte visa filmen för press förrän samma dag som den går upp på biograferna. Det osar alltid misstänkt när pressvisningarna drar ut på tiden och är så kort inpå premiären. Att den nu till och med visas för filmkritiker först några timmar efter att filmen visats för ordinarie publik är väldigt ovanligt. Den gick ju upp efter midnatt natten till onsdag den 10 juni på svenska biografer och svenska filmkritiker fick se filmen först på morgonen den 10 juni.
Nu är väl Jurassic-filmerna säkra publikdragare ändå, filmen lär dra rekordpublik överallt, trots att den nog är den sämsta av de fyra filmer som skapats i serien. Trots att den är helt förutsägbar redan efter några minuter lär det bli en av sommarens storfilmer på svenska biografer.
Vi har ngetligen sett filmen förut. Den har ingen nytt i handlingen som utvecklar berättelsen. Handlingen från ett oändligt antal äventyrsfilmer upprepar sig och i synnerhet är denna nya Jurassic-film bara en variant av temat från den andra filmen, The Lost World: Jurassic Park från 1997 med charmiga Jeff Goldblum. Två barn ska på en veckas semester hos sin moster som jobbat på den spännande äventyrsparken med dinosaurier, istället för som i Goldblum-varianten då han hade sin dotter med sig. Men två barn och en moster istället är inte någon skillnad i temat. Den allra nyaste och farligaste dinosaurien kommer lös och det blir oändliga jakter och skjutande och skjutande och dinosaurier som käkar upp människor. Vi har sett den filmen förut. Enda skillnaden är att den digitala tekniken gått framåt så dinosaurierna ser mer äkta ut och Jeff Goldblums hjälteroll ikläds nu av Chris Pratt som spelar dinosaurie-tämjaren Owen Grady.
För den som aldrig sett de tidigare filmerna i serien kan filmen ha visst underhållningsvärde. Digitaliseringen av dinosaurierna är välgjord, 3D-tekniken fungerar ovanligt stabilt och skådespelarna är duktiga, därför får filmen trots allt betyg 2. Men rent dramatiskt ger den inga överraskningar, särskilt spännande är det aldrig. Vi vet ju redan från första stund hur allt ska braka loss och hur slutet ska bli och vem som ska pussa vem och bli förälskad i vem.
Vad är det som tar död på dinosaurierna eller drömmen om en äventyrspark med nyskapade dinosaurier? Människors omättliga behov av ständig stegring av kittlingen i magen. Publiken behöver hela tiden värre saker i upplevelseindustrin. Därför känner sig ägaren av dinosaurieparken tvingad att hela tiden låta sina forskare och tekniker utveckla fler och större och farligare dinosaurier. Ägaren har dock viss moralisk och etisk resning – men det finns andra som smider skummare planer och ser hur dinosaurierna skulle kunna utvecklas till perfekta stridsmaskiner i krig. Amerikansk militär har ju en förmåga att ständigt vara närvarande i världens olika krigsdrabbade hörn.
Jurassic World är en snygg och välgjord meningslöshet som vi sett tidigare. Egentligen.