Exodus: Gods and Kings
Betyg 3
Svensk biopremiär december 2014
På 3D Blu-ray, Blu-ray och DVD 4 maj, digitalt 27 april 2015
Längd: 2 timmar 24 minuter
Exodus: Gods and Kings är en amerikansk mastodontfilm om profeten Mose och händelsen uttåget ur Egypten som berättas i den Andra Moseboken. Regisserad av Ridley Scott efter ett manus av Bill Collage, Adam Cooper och Steven Zaillian. Filmen hade biopremiär under december 2014 och fick blandade recensioner.
Så berättas om Exodus: Gods and Kings i Wikipedia.
På IMDB har den fått snittbetyget 6,1 – och det måste ses som ett mellanbetyg.
Filmen var säkert planerad som en av förra årets stora mastodontfilmer för biograferna med Christian Bale i rollen som Moses. Nu släpps den på dvd, bluray och digitalt. Om vädret är så osäkert som just nu där jag sitter strax utanför Stockholm och skriver detta är filmtips alltid välkomna. Exodus: Gods and Kings är absolut värd att spendera två timmar och 24 minuter på, oavsett om du är troende kristen eller inte.
Handlingen bygger på berättelsen om Moses som lades i en korg i Nilen för att undkomma döden. Egyptens makthavare, farao, hade gett order om att alla nyfödda hebreiska gossebarn skulle dödas. I en spådom var det förutsagt att en judisk pojke som föddes detta år skulle växa upp och bli ett hot mot farao. Många har hört berättelsen, även om världen, samhället och Sverige inte längre ser ut likadant som när jag växte upp. Moses blev hittad i floden av faraos dotter som tog hand om honom som sitt eget barn, han växte alltså upp i hovet, blev vän med faraos barn.
Filmens handling startar med Moses som ung man och som lever vid det egyptiska hovet och inte har en aning om att han är jude, eller hebré som kallas i filmen. Hebréerna hålls som slavarbetare i Egypten sedan 400 år. I filmen får vi följa hur Moses sakta vaknar upp och förstår vem han är. Filmskaparen har valt att göra honom oerhört mänsklig och tvivlande. Möter han gud eller Gud? Han är inte helt säker själv, han är långt ifrån någon fundamentalist. Det är en av filmens styrkor. Också de stora miraklen i berättelsen skildras så att det är upp till betraktaren att tolka huruvida det är guds kraft som ligger bakom det som sker eller om det är naturens egna krafter.
Själv har jag svårt med att se en kärleksfull gud som öppnar floden så hebréerna kan gå torrskodda rakt igenom och sedan väller vattnet över de egyptiska soldaterna som dränks. Hur kan en god gud göra skillnad på människor? Sörjer inte mödrarna till dessa unga soldater sina söner? Men i filmen ser vi hur egyptierna förtrycker de judiska slavarna och Egyptens farao tvekar inte att döda oskyldiga hebréer. Fascinerande hur en film kan skildra något så fasansfullt som att unga män dränks och vi som åskådare kan tycka att det var nödvändigt.
Filmen är snyggt filmad. Så klart. Med många fängslande vyer och välgjorda historiska detaljer. Och filmen har många duktiga skådespelare som gör bra roller: Sigourney Weaver, Ben Kingsley, Joel Edgerton med flera. Filmen är absolut värd att se, oavsett om du tror på att Moses funnits eller inte. Varför filmen inte blev den stora jättesuccén utan i princip blev en mellanbra film beror nog på att Christian Bale spelar över i rollen som Moses – han tenderar att göra Moses till en halvgalning – och att filmen i början är rörig och svår att koncentrera sig på. Med en annan skådespelare i rollen som Moses kanske filmen blivit av högre kvalitet. Bale har en tendens att alltid spela samma slags halvgalna personlighet. Det är lite tröttsamt.