Titel: Ondskans pris
Författare: Set Mattsson
Förlag: Historiska Media
Utgiven: 201204
ISBN: 978-91-86297954
Ondskans pris är en historisk deckare, skriven av debutanten Set Mattsson. Boken bygger på verkliga händelser i Malmö i slutet av andra världskriget, åren 1945 och 1946.
Våren 1945 kommer tusentals flyktingar från koncentrationslägren till Malmös flyktingförläggning.
En av flyktingarna, en polsk kvinna hittas plötsligt mördad på förläggningen. Kriminalkonstapel Palm kämpar med att lösa fallet samtidigt som han oroar sig för sin hustru som sliter med sitt arbete på förläggningen. Det ska visa sig att bland flyktingarna finns det inte bara offer för nazismen utan även förövare och medlöpare som döljer sina rätta identiteter. Palm får ännu mer att göra när en pedofil börjar härja i Malmö och även flera kvinnor utsätts för våldtäkter.
Set Mattsson kan skriva, han kan hantverket. Polisarbetet, tidsandan och miljöskildringen känns trovärdiga och språket flyter på bra. Men jag rycks aldrig med av berättelsen och romanfigurerna är för ytliga och antagligen för många för att kunna engagera mig. Ondskans pris har så många parallellhandlingar, stickspår och bifigurer att jag kommer bort från själva huvudspåret – det vill säga mordet på den polska flyktingen. Pojken Josef Lipski som förlorat hela sin familj i koncentrationslägret är en sympatisk karaktär. Polskorna Sofia och Agata är däremot skumma typer som håller ihop på förläggningen, rädda för att bli avslöjade. Om man kan tala om en huvudperson bör det vara kriminalkonstapel Palm som inte är världens mest spännande man, trots att han tränar boxning på fritiden. Han är inte ens tråkig på ett intressant vis… Hans kollega, den lesbiska polissystern Sara hade kunnat bli en lovande romanfigur. Men hon får inte så stort utrymme i romanen fastän hon visar sig ha en viktig koppling till fallet. En annan viktig bifigur är journalisten Jonnervik som jagar nyheter och har affärer med gifta kvinnor.
Ondskans pris är fylld av polisarbete och vardaglig dialog. Men de existentiella, moraliska frågor som mordet väcker hade jag velat få nosa närmare på. Fast det kanske är en annan bok. Läsare intresserade av Malmö och dess historia har dock mycket att hämta i denna bok.
Titeln känner jag mig tveksam till. Ondskans pris låter som en kioskroman, författaren har haft högre ambitioner än så. Romanen är första delen i en serie som Historiska Media döpt till Malmökrim. Jag förstår att man vill locka läsare till ”spännande Malmö”, men staden kanske inte vill skylta som en sinnebild för kriminalitet… Jag vill också varna känsliga läsare för alla skildringar av sexuella övergrepp på småflickor och kvinnor.
Text: Ulrika Bergman