Vikings: Valhalla
Betyg 3
Premiär på Netflix 25 februari 2022
Regi Steve Saint Leger, Hannah Quinn och Niels Arden Oplev
Medverkande Sam Corlett, Leo Suter, Frida Gustavsson, Jóhannes Haukur Jóhannesson, Asbjørn Krogh Nissen, Laura Berlin
För den som älskade Vikings-serien är den här självklart en serie som måste ses. Handlingen utspelar sig hundra år senare än Vikings. Istället för Ragnar Lothbrok och hans söner träder nya legendarisk vikingar fram i berättelsen. Framför allt är det spännande att få följa den kända vikingen Leif Eriksson (som spelas mycket bra av Sam Corlett). Räkna med att Sam Corlett blir en hyllad actionskådespelare.
Leif liksom hans syster Frejdis kommer till en stor samling vikingar från olika nordiska länder som mötts upp för att hämnas på den engelska kungen som låtit döda alla vikinga-ättlingar som levde i England som nybyggare. Leif och hans syster Fredis kommer från Grönland och har helt andra planer än att hämnas på engelsmännen.
Serien består av åtta avsnitt som är uppbyggda med samma vinnande koncept som Vikings-serien med intressanta karaktärer och en blandning av romantik, vänskap och strider och en viss del sann historiebakgrund, fast dramatiserat och förändrat för att passa i serie-formatet.
En sak som skiljer sig från Vikings-serien är att kristendomen tagit sin in bland många fler vikingar än tidigare. Det för med sig en konflikt mellan de kristna vikingarna och hedningarna, de asatroende. I skildringen av denna konflikt ligger seriens botten-napp. För det första skildras de asatroende som om de vara troende på Tor och Oden på likande sätt som de kristna är troende på Jesus. Den som forskat kring religionsvetenskap eller för den delen känner människor som anser sig höra till gruppen ”hedningar” eller ”ny-hedningar” som de ofta kallas i religionsvetenskapliga sammanhang vet ett ”hednatro” inte alls fungerar på samma sätt som kristendom.
Jag tror att anledningen till att serieskaparna sätter så stort fokus på konflikten mellan kristna och asatroende är för att dra paralleller till dagens konflikten mellan muslimer och andra religiösa grupper. Men för den som har kunskap om skillnaderna mellan olika religioners ritualer och tro blir det löjeväckande. Det är i och för sig ganska vanligt att människor som är uppfödda i kristna och/eller judiska områden tar för givet att alla religioners utövare funderar på liknande sätt, att de har kyrkor, trosbekännelsen, böner med mera. Men det kristna-judiska och ofta också muslimska förhållningssättet skiljer sig markant från naturreligioner och olika så kallade hedniska förhållningssätt. Inte heller de österländska förhållningssätten till religion går att mata in i samma mall som kristna-judiska-muslimska sättet. Att seriens skapare så slarvigt skildrar de asa-troendes förhållningssätt är ett stort minus för serien.
Ett annat minus är att den så tydligt bygger på det vinnande konceptet från Vikings. Det är så tydligt att serieskaparna byggt på samma recept med en kvinnlig hjälte (Frejdis) och en framåt fritänkande viking som går sin egen väg (Leif Eriksson). Men det blir inte dåligt. Inte alls. Jag kunde inte slita mig utan såg alla avsnitten så snabbt jag kunde. Dessutom är det tydligt att det kommer minst en uppföljande säsong till. Och det ser jag fram emot.