Ainbo: Amazonas väktare
Betyg 3
Svensk biopremiär 6 augusti 2021
Regi Jose Zelada, Richard Claus
Svenska röster Moncho, Sanna Bråding, Kim Sulocki, Olivia Cepeda, Tommy Ekman, Anton Olofson Raeder, Billie Dean, Camilo Ge Bresky, Amie Bramme Sey, Astrid Assefa, Steve Kratz m.fl.
Språk Dubbad till svenska och samiska
Censur 7 år
Ainbo är en trettonårig flicka av en ursprungsbefolkning i Amazonas. Hon ska snart genomgå den rit som tar henne från att vara flicka till kvinna. I den stam hon tillhör är kvinnor också jägare och duktiga på att jaga och ta sig fram i Amazonas djungler. Hennes stam har angripits av sjukdomar.
Ainbos bästa väninna, Chuni, är också tonåring och ska efterträda sin pappa som hövding för stammen då pappan är en av de många som blivit sjuka. Stammens medlemmar tror att det är en ond demon som gör att så många blir sjuka.
Filmen som vänder sig till hela familjen med barn från sju år är en berättelse både om skövlingen som förstör miljön för ursprungsbefolkningen och samtidigt är det en fantasifull berättelse om magi och andra sätt att se på tillvaron än den västerländska av-mystifierade modernismen. Det är tydligt men ändå lämnar berättelsen över en del åt oss tittare att dra våra egna slutsater.
Ainbo möter två hjälpandar i djungeln, som helt klart är kopior av Timon och Pumpaa från Disneys Lejonkungen. Det gör förmodligen inte så mycket. De minsta kanske inte har hunnit se Lejonkungen och för de vuxna kan det fungera som en liten blinkning åt deras barndoms filmer.
Jag misstänker att jag kanske sätter lite för högt betyg, även om jag tycker berättelsen kan fungera för barnfamiljer. Den är kanske inte övertydlig men till stor del ändå väldigt tydlig med vilka slutsatser vi ska dra om den girighet som driver vita att skövla vår värld. Det är ett viktigt budskap men jag tycker att sådana teman fungerar bäst om de inte är för mycket av pekfinger.
Ett minus är att filmen omfattar lite för mycket för att bli riktigt mästerlig. Den tar upp både skövlingen, den vite mannens girighet, tron på andar och demoner och saknad efter föräldrar. Den är inte så rörig att den blir dålig men ändå väldigt förutsägbar. Karaktärerna är animerade som platsleksaker. Personligen har jag lite svårt för denna typ av animering. Det känns nästan övertydligt att ett syfte är att kunna sälja karaktärerna som leksaker till barn.
Men det är ändå en fin film som säkert tilltalar de mindre barnen. Och att den som många filmer idag visar att flickor kan vara hjältar och modiga är givetvis ett plus även om det nu inte längre är så ovanligt.
Ett pressmeddelande berättar att filmen berättar om ursprungsbefolkningen och Shipibo-stammens kamp mot skövlingen. Shipibo-folket har bekräftat för International Sami Film Association att de haft ett respektfullt samarbete och filmbolaget har fått tillstånd att använda deras berättelser och kulturella element i filmen. Filmen dubbas också till samiska så att den skandinaviska ursprungsbefolkningen kan se filmen på sitt eget språk.