Facebook censurerar bilder av konstnären Anders Zorn och stängde Fotografiskas konto

Skribent:

zornnaket

Hatkonton av rasister och bilder där ett krucifix dränbks i en skål med sitt urin accepteras av det sociala mediet Facebook men bilder av den svenska konstnären Anders Zorn där en dalkulla badar naken togs bort.

Från Dagens Nyheter:
Facebook censurerade bilden av den nakna kvinnan, tagen av konstnären Anders Zorn.
Fotografiskas konto stängdes ned – och inlägget togs bort.

Som Kulturbloggen tidigare rapporterat öppnar Fotografiska i Stockholm en utställning ”Zorn och kameran” den 5 juni. Utställningen innehåller foton tagna av konstnären. När glasplåtar och andra otympliga tekniker ersattes med rullfilm var Anders Zorn inte sen att ta till sig den nya tekniken. Vid en av hans åter- kommande resor till Amerika köpte han en av de första kamerorna som använde rullfilm, för att fotografera dem han porträtterade. Bland alla kända ansikten från tiden fick han även uppdraget att porträttera tre presidenter.
Zorn blev snabbt en hängiven fotograf som gärna dokumenterade familjen, med en sällsynt blick för rörelser och komposition. Han visade på ett djärvt fotografiskt formspråk, besatt av intryck av pågående rörelser inom den stillastående bildytan. Samtidigt experimenterade han med exponeringstider och dubbelexponeringar för att skapa olika effekter, medvetet och omedvetet. Han använde även överstrålningseffekter och ibland är delar av motiven utfrätta.

I fotografierna, som togs i slutet av 1800-talet och inledningen av 1900-talet, porträtteras bland annat nakna kvinnor stående på bergsknallar längs havet eller i vattenbryn.

DN berättar att Fotografiska har inför utställningen använt Facebook som marknadsföringskanal. Håkan Gustafsson, projektledare, publicerade tidigare i veckan två bilder på museets Facebook-profil: ett fotografi och en målning av en naken kvinna.
– En dag senare, när jag skulle logga in på kontot, möttes jag av meddelandet att kontot var avstängt, berättar Håkan Gustafsson.

Suck. Den amerikanska dubbelmoralen är skrämmande.

4 juni, 2015

Det här inlägget har 1 kommentar.

  1. […] amerikanska dubbelmoralen är skrämmande”, avslutar Kulturbloggen ett inlägg om att Facebook sagt ifrån när Fotografiska publicerat bilder på nakna kvinnor. […]

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *