Peter ”Poker” Wallenberg är sugen på att börja blogga och twittra

peterwallenberg290
Visste du att Peter Wallenberg junior kallas för Poker av sin familj? Det fick Kulturbloggen och ett tjugotal bloggare veta på onsdagskvällen då vi var inbjudna till Stockholms Handelskammaren.
Stockholms Handelskammare bjuder med jämna mellanrum in journalister till pressträffar. Nu arrangerar de ett par träffar för bloggare också, allt för att få intryck från olika håll.
Varför Peter Wallenberg junior kallas för Poker?

Han berättade att det var hans farfar som gav honom det ”smeknamnet” för att han aldrig log när han var liten.
– Fast det har jag tagit igen nu som vuxen, sade Peter Wallenberg.

Vi snackade om allt möjligt – och det gick rätt livligt till under diskussionerna ibland eftersom vi bloggare som var där kom från höger till vänster och rätt många av oss har träffats i olika bloggsammanhang under så pass många år nu att vi har lätt för att snacka med varandra.

Hetast kanske debatten gick till i början av diskussionen då Stockholms Handelskammares vd Peter Egardt introduktionstalade och berättade om handelskammarens olika uppdrag. Alexandra Einerstam hade synpunkter på och ifrågasatte varför Handelskammaren stödde handel med ett land som Marocko. Senare under kvällen fick jag reda på att Alexandra kom direkt från ett möte där hon fått mycket information om förtrycket av människor i Marocko. Ja, ska ett demokratiskt land som Sverige gör affärer, handla med länder som är odemokratiska?

– Jag tror det är viktigt att handla med varandra, menade Egardt.
– Om vi inte skulle göra det skulle vi inte kunna handla med Ryssland eller Kina heller.

Vi pratade om bonussystem, förstås. Och det var en lång och intressant diskussion som jag ska återkomma till. Den är definitivt värd en egen post.

Men Peter Wallenberg verkade rätt intresserad av att blogga. Han frågade oss om ett ärligt svar om hur vi ser på det där med kommentarer. Tillför kommentarerna något av värde eller är det stor andel skräp som inte vill säga något i frågan?
Alexandra påpekade att hon själv får mycket elaka påhopp i kommentarerna: ”Jag är andra generationens invandrare, kvinna som lever i ett lesbiskt förhållande. Ni kan väl tänka er vad jag får stå ut med för påhopp.”
Menade hon och undrade också varför en annan av kvällens gästande bloggare, Dick Erixon, inte hade kommentarer i sin blogg.

Jag satt bredvid Dick under kvällen och pratade med honom om det. Han berättade att han får väldigt många påhopp redan nu som inte är av konstruktiv art.

Jag hoppas att detta inte fick Peter Wallenberg att tveka. Visst vore det bra om han bloggade. Det behövde inte vara så långa inlägg, han kunde kortfattat redogöra tankar och intryck, om bakgrunder till en del beslut med mera.

Peter Wallenberg sitter med i styrelsen för Stockholms Handelskammare, som faktiskt redan har en samlingsblogg där bland annat informationschefen Andreas Krohn bloggar. Erik Laakso, Uppstundsbloggaren som också var med, föreslog att Peter Wallenberg kunde blogga där om inte annat. För om han bloggar i en gruppblogg som behöver han inte göra inlägg varje dag. Fast jag skulle nog gärna läsa en blogg som var bara Wallenbergs. För det finns mycket som skulle vara intressant att följa där.

Nog har det hänt en del inom medier och med samhällets attityd gentemot bloggare när vi, ett tjugotal bloggare kan bli inbjudna och träffas hos Stockholms Handelskammare. För min del tror jag mycket på möten, när människor träffar och diskuterat och utbyter åsikter kan vi alla förändras och utvecklas. Så det är spännande och bra med sådana här olika möten där bloggare blir inbjudna.

Jo, förresten, jag vet inte hur många som har koll på just Peter Wallenberg junior. Visste ni att han började som jobba som smörgåsnisse på Grand Hotell som femtonåring? Han har jobbat inom hotellbranschen i många år och bland annat varit kypare också.

I inbjudan till kvällen stod bland annat: ”Just nu pågår en het debatt om det svenska näringslivet och dess framtid.” Under inledningen pratade Egardt om hur ägarförhållandena inom näringslivet förändrats, om hur företag förr ofta hade ett mycket mer långsiktigt perspektiv på sitt företagande. Jag tror inte att Egardt eller Wallenberg menar att de vill ha tillbaka samhället som det var då. Absolut inte. Men jag tycker det är rätt skönt att en person som föds in i en stor finansfamilj ändå kan välja att jobba som smörgåsnisse. Det ger förmodligen perspektiv på saker och ting.

Det var som sagt ett tjugotal bloggare där, men jag har inte länkadressen till alla de andra just nu, men jag återkommer med det. Johan Ingerö var där i alla fall och Per Gudmundson och Josefin.

Och för att skryta lite: nu när jag skrev det här hade i alla fall ingen av dessa bloggare jag länkar till hunnit göra något inlägg. Kulturbloggen är snabbast.

Uppdatering 1: Jag hade missat att Andreas Krohn, informationschefen på Stockholms Handelskammare också bloggar i en egen blogg.

Uppdatering 2: Nu har Alexandra bloggat om kvällen, liksom Merith Wager. Per Ankersjö var också snabbt ute med ett blogginlägg från kvällen.

Updatering 3: Här är Dick Erixons inlägg från kvällen.

peterwallenberg600

Andra bloggar om: , , , , , ,

1 april, 2009

Det här inlägget har 4 kommentarer.

 1. […] till exempel varit på ett par mycket intressanta sådana träffar i Stockholms Handelskammare. Som här, ett möte med Peter Wallenberg junior och här ett möte med Googles European Policy […]

 2. […] på Nürburgring Ring. Affärsvärlden gjorde en spännande intervju med honom 2005. Här finns även en från […]

 3. […] på Nürburgring Ring. Affärsvärlden gjorde en spännande intervju med honom 2005. Här finns även en från […]

 1. Bengt Bengtsson skriver:

  Symbios i tysthet!

  En annan fråga är hur socialdemokratin under alla dessa år så väl lyckats dölja den absoluta allians man haft med en viss finansfamilj i Sverige. En familjeklan som under decennier repressenterat det direkta kapitalet.

  Uppgörelsen ser ut ungefär så här. ” OK – driv Era multinationella företag från Sverige. Om Ni internt överfakturerar de svenska bolagen från de utlänska dotterbolagen ser vi inte som ett problem. Beskatta vinsterna där det passar bäst. Det är inte där ”vi” (staten) ska tjäna våra pengar. Det är de arbetare som jobbar på dessa företag som vi skall pungslå med skatt. Vi lovar samtidigt att skydda upplägget med röststarka A-aktier.

  Detta verkar vara ett högst tabubelagt ämne. Inte ens under den senaste turbulensen kring denna familj och deras Stiftelser nämndes något om detta i media.

  Min teori är att om avtalet med staten upphör flyttar det aktuella finansbolaget till London imorgon!

  Det kan inte vara lätt att vara socialdemokrat ……

  Mvh

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *