En perfekt natt – kul och intressant om vikten av att sova rätt

Skribent:

en-perfekt-natt-varfor-du-sover-och-hur-du-gor-det-battre

Titel: En perfekt natt – Varför du sover och hur du gör det bättre
Författare: Björn Hedensjö
Förlag: Volante
Utgiven: 201310
ISBN13 978-91-87419-12-6

Det talas mycket om hur viktigt det är att äta rätt och att motionera för att må bra. Mer sällan hör vi talas om betydelsen av en god sömn, fastän det kan vara nog så viktigt, för såväl hälsan som humöret. Vårt immunförsvar kan t.ex. påverkas, så att vi lättare blir förkylda om vi sover för lite och depressioner kan utlösas av sömnsvårigheter.

Vetenskapsjournalisten och författaren Björn Hedensjö har i boken En perfekt natt gjort en gedigen sammanställning av den senaste forskningen på sömnområdet av världsledande sömnforskare.

Han ger oss också en historisk bakgrund, som är mycket intressant att läsa. Han berättar att det före glödlampans tid var normalt att nattsömnen indelades i två hälfter med ett par timmars vakenvila emellan. Då kunde man äta något eller samtala med övriga familjmedlemmar. Trösterikt för dem som vaknar i vargtimmen och har svårt att somna om!

Boken innehåller också många spännande experiment med grupper av försökspersoner, som visar att det är en blandning av biologi, kulturella normer och miljö som avgör hur man sover.

Vi får också en hel del användbara tips och råd om hur vi kan förbättra vår sömn utan alltför stora ingrepp i våra liv. En stor omställning för många är när man blir förälder och småbarnsåren orsakar kaos i det mesta. Detta dilemma avhandlas i kapitlet Tre tuffa år –småbarn och sömn. Exempel på andra spännande kapitelrubriker är: Den inre klockan och social jetlag, Nattlig terapi och Sömnbrist och din motståndskraft.

En bra populärvetenskaplig bok som blandar humor och allvar på ett balanserat sätt! Viktig litteratur för alla, tvånget att sova är ju något gemensamt för hela mänskligheten.

Text: Vivian Gustin

29 november, 2013

Det här inlägget har 1 kommentar.

  1. DJ Li skriver:

    Låter som en intressant bok. Jag lider själv av sömnsvårigheter, dock är jag till skillnad mot förra året vid den här tiden ändock inte lika trött. Det beror säkert på flera saker men de enskilt viktigaste faktorerna torde vara mer regelbunden sömn, d-vitamintillskott, ljusa promenader mitt på dagen och mindre stress.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *