Filmrecension: Last Stop Fruitvale Station – stark och välgjord och engagerande

fruitvalestation

Last Stop Fruitvale Station
Betyg 4
Sverigepremiär i januari 2014, visas på Stockholms filmfestival

En stark och välgjord film om en tragisk händelse som skett i verkligheten. Att göra film om något ur verkligheten blir inte alltid så lyckat. Filmmanusförfattaren och regissören Ryan Coogler har dock lyckats. Filmen fungerar som en välgjord dramafilm. Bra foton och bra skådespelare och vi kommer nära Oscar och filmen drar in mig direkt och jag glömmer att jag sitter i en biosalong.

Filmen bygger på den sanna historien om när polis sköt ihjäl den 22-årige Oscar Grant, en färgad ung man som inte var skyldig till något. Filmen har fått flera priser, bland annat i filmfestivalerna i Sundance, Cannes och på Stockholms filmfestival.

Jag hade turen att se ”Last Stop Fruitvale Station” helt förutsättningslöst. Jag visste inte något om filmen i förväg, jag visste inte alls att det var filmen som skildrade dödsskjutningen av Oscar.

Fruitvale-StationRegissör och skådespelare lyckas fånga och skildra en vanlig ung man hans sista dagar vid liv, på ett trovärdigt sätt. Oscar skildras med både sina fina sidor och sina sämre och vi kommer nära hans liv, hans kamp för att få jobb. Av ren slump råkar han hamna på ett tåg där det blir upplopp.

Det träffar som ett slag i magen att se hur polis automatiskt väljer att gripa färgade unga män, utan att ens ta reda på vilka som låg bakom upploppet. Det känns dock hoppfullt att så många människor insåg det orättvisa i vad som skedde och att händelsen filmades in av så många. Mobiltelefoner kan vara viktiga. Frågan är hur domstol och rättegång hade agerat utan dessa filmbevis.

”Last Stop Fruitvale Station” är dock en välgjord, stark filmberättelse oavsett om det som den skildrar verkligen har hänt eller inte. Tragiskt nog har det hänt och i olika varianter flera gånger. Det är en stark och välgjord film som det inte går att värja sig emot, engagemanget för att förändra världen slår till direkt.

17 november, 2013

Det här inlägget har Inga kommentarer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *