I Siganders Dosan får Helga Gregorius från Doktor Glas berätta sin historia

Skribent:

Helga

Titel: Dosan – Helga Gregorius berättelse
Författare: Helena Sigander
Förlag: Exilium Förlag
Utgiven: 201301
ISBN: 9789198061307

Karaktären Helga Gregorius fick liv i och med Hjalmar Söderbergs roman Doktor Glas. En klassiker som än idag förtjänar läsning och diskussion. I boken Gregorius är det prästen som får vara huvudkaraktär. I båda dessa böcker är Helga, trots att så mycket handlar om henne, snarast en bifigur och någon man observerar på avstånd. Hon tillhör någon eller är någon att betrakta och åtrå på avstånd, som vore hon ett objekt.

I Dosan – Helga Gregorius berättelse är det äntligen annorlunda. Nu är det kvinnans egna berättelse och Helena Sigander tar oss med in i Helgas värld. En värld som kretsar kring ungdomskärleken Carl-Evert, drömmarna om att leva liberalt och vara en fri och stark kvinna och att våga följa sitt hjärta. Men livet blir inte alltid som man tänkt sig, inte heller för Helga. Plötsligt befinner Helga sig i ett äktenskap med prästen Gregorius, långt ifrån självständighet och nyförälskelse.

Sigander har ett språk som, på ett underbart och hänförande sätt, beskriver Stockholm i början av 1900- talet. På ett gripande och samtidigt poetiskt vis, berättar Sigander om Helgas kamp som hustru, dotter, älskarinna, men främst som kvinna. En kvinnokamp som finns lika mycket i dåtidens kvinnor som i dagens feministiska rörelser. Dock utan samma gehör och politiska kraft. Kampen och strävan efter frihet och självständighet tycks förbli en inre kamp och mer som en önskning om något mer, en större värld och en frihet att bli den man själv anser sig ha potential att kunna bli.

Även om det blir än mer berikande och spännande, att läsa om Helgas berättelse om man läst Doktor Glas, är det inte nödvändigt. Man kan mycket väl läsa boken som en fristående berättelse om en kvinnas liv i början av förra seklet. Sigander verkar oerhört påläst och boken ger nästan känslan av att vara dokumentär. Men så är det inte heller första gången Helena Sigander skriver om Helga. Tidigare har hon även skrivit pjäsen Helga. Det finns fortfarande mer att berätta. Ännu känns det inte som att vi fått uppleva och läsa om allt det Helga har potential att bli.

Det återstår att se, men för min egna del, hoppas jag att Helga tar sig mod att bli den hon själv anser sig vara.

Text: Jenny Bång

21 april, 2013

Det här inlägget har 4 kommentarer.

  1. Maria Gustafsson skriver:

    Vilken fin recension! Helena har skrivit en fantastisk bok, jag håller med hela vägen!

  2. Jättemycket grattis Helena! På grund av sjukdom har jag inte kunnat läsa de senaste veckorna men jag har påbörjat läsningen och kommer att läsa vidare. Jag imponeras av dina kunskaper om 1900-talets början. Genuint!

  3. Gudrun skriver:

    Stort grattis Helena! Är inte förvånad, men begeistrad. Det blir att kasta sig över ”Dosan”.

  4. Nu har jag läst Dosan. Berättarglädje blev läsglädje.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *