Kulturen viktig för framgång inom naturvetenskap och matematik

Investering för framtiden. Regeringen måste se den bredare samhällsnyttan av forskning och bryta sin ensidiga inriktning mot medicin och teknik. I forskningspropositionen efterlyser vi därför satsningar inom humaniora och samhällsvetenskap. Utan denna forskning kan vi inte förstå oss själva och vår komplexa värld, skriver ledningen för Stockholms universitet i en debattartikel i DN.

Ja, samhällsvetenskap och humaniora behövs mer än någonsin.

För min del är jag övertygad om att också för forskningen inom naturvetenskap och matematik är kulturen grundläggande och det viktigaste. Kultur ökar fantasiförmågan, erbjuder nya synvinklar och skapar förutsättningar för att våga tänka i nya spår. Kulturen är viktig också för forskare inom naturvetenskap och matematik.

Humaniora och samhällsvetenskap, som är grenar av kulturen, behövs inte bara för sitt eget området skull utan också för naturvetenskapen och matematiken.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

29 juli, 2012

Det här inlägget har 2 kommentarer.

 1. Sashi skriver:

  Men för att vara en kulturblogg som säger att fantasi är viktigt så var det ett väldigt fantasilöst inlägg i en viktig debattfråga. Naturvetenskap väcker fantasin. Varför bryr sig universum om att existera över huvudtaget? Vi deltar i ett fantastiskt mysterium och det är en ära att få studera det. Vi behövs även för er, och jag upplever att det är ni som glömmer bort det- inte tvärtom. Jag tror att delar av humanioras problem är att det kommit ut för mycket ordbajs, jag delar åsikten att det behövs olika sorters forskning, men ibland när jag ser vilken forskning som bedrivs och vilken kvalite den har samt humanioras förakt för naturvetenskapen blir jag mörkrädd.

  Fd medicinsk forskare, var tvungen att sluta på grund av sinande medel.

 2. Rosemari skriver:

  Till Sashi: ambitionen med inlägget var inte att skriva en krönika eller essä om varför kultur behövs för att naturvetenskapliga forskare ska tänka i bredare perspektiv – det är ganska fantasilöst av dig att dra den slutsatsen. jag ville bara tipsa om de artiklar som precis kommit i ämnet. Den som regelbundet följt den här sajten, kulturbloggen.com, har helt klart läst längre inlägg i ämnet.
  Och att kulturen behövs betyder inte att naturvetenskap inte skulle behövas.
  Hur ska vi annars kunna finna ny medicin exempelvis?
  Likaså behövs teknik: men alla forskare inom teknik, matematik och naturvetenskap, blir troligen bättre forskare om de samtidigt tillgodogör sig kultur. Utan tvekan.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *