Beviset på att Reinfeldt ljuger: Arbete lönar sig inte

– Arbete ska löna sig, sade Moderaternas partiledare Reinfeldt om och om igen under valrörelsen.

Det gör det inte. Inte för de människor i Sverige som genom den moderatstyrda regeringens nya regler tvingas arbeta gratis. Det handlar om långtidsarbetslösa som hamnat i något som kallas Fas3. När de hamnar där kan de försörjningstöd (det som förut hette socialbidrag): men då måste de jobba på ett arbete de blir anvisade till. Men de får inget för att de jobbar. Istället för den arbetsgivare som de jobbar för 5000 kronor i månaden.

Snacka om att tydligt och klart signalera till dessa människor att arbete inte lönar sig.
Dessutom vilken signal till arbetsgivarna. Det är ju en affärsidé. Säg upp din personal som har lön och ta in gratis arbetskraft som du dessutom får betalt för att de jobbar åt ditt företag.

Dessutom: vad signalerar detta till de som jobbar i dessa slavförhållanden? Det signalerar att människan ifråga är så omöjlig att få arbete att samhället måste betala arbetsgivare för att han/hon ska få jobba någonstans. Det är som att försöka förnedra och ta bort den allra sista delen av självförtroende och självrespekt.

Här berättar Dagens Nyheter om denna nya form av slaveri som nu införts i Sverige och citerar en av de drabbade:

– Jag ser med fasa fram mot fas 3, jag kommer aldrig att kunna acceptera det, jag kommer inte att må bra. Det är inte bara det att folk mår dåligt som är i fas 3, det urholkar hela arbetsmarknaden. Jag konkurrerar med mig själv, varför ska de anställa mig när de kan få mig gratis, och dessutom få 5.000 kronor i månaden för mig? Fas 3 dumpar ju löner, säger hon till Ekot.

Relaterat:

Martin Moberg tar upp den sjuka sjukförsäkringen, som också är ett exempel på det kalla Sverige.
Meeri Wasberg tar upp exempel.
HBT-sossen berättar också om hur arbetslivet mer och mer delas upp i ett A- och ett B-lag.
Kaj Raving berättar om lönedumping i arbetslinjens namn.
Moteld berättar hur det moderata Sverige är ett bidragsland.

DN1, DN2, DN3, DN4, DN5, Svd1, Svd2.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

10 december, 2010

Det här inlägget har 6 kommentarer.

 1. […] (http://www.youtube.com/watch?v=Jk8TQvA3hyw), lögnerna om sjukförsäkringen, eller att arbete ska löna sig. Listan är lång och den verkar bli längre för varje dag som […]

 1. Johanna skriver:

  Jag vet inte sà mycket om det här sà jag kan egentligen inte säga sà mycket. Men de fàr väl pengar, det sà kallade försörjningsstödet? Och de fàr ett arbete vilket är lika med arbetslivserfarenhet vilket är lika med nàgot att ha pà cv:t vilket gör det lättare att hitta jobb i framtiden?
  Om personer inte lyckas hitta jobb själva sà tycker jag detta làter som ett bra sätt att försöka hjälpa dem. Dock är folk lite bortskämda med att ha det för bra i Sverige. I mànga länder skulle inte regeringen äns försöka hjälpa dig överhuvudtaget – Har du inte ett jobb? synd för dig du fàr klara dig bäst du vill!

 2. Nicklas Eriksson skriver:

  ”vilket är lika med nàgot att ha pà cv:t vilket gör det lättare att hitta jobb i framtiden?”

  Nej. Att vara i åtgärder är rena rama sänket när det kommer till att få jobb. Det har jag allt lärt mig av min chef och hans polare som också har egna företag. Det enda som räknas är att vara i en anställning eller ha kontakter. Annars är det jävlar i mig åtgärder livet ut eller att bli ”entreprenör” (läs: underbetald servicearbetare med f-skattsedel vilket innebär att ”entreprenören” står för alla kostnader och alla risker).

 3. Sann liberal skriver:

  Det finns inga hållbara argument för FAS3, vare sig från vänsterhåll eller från marknadsliberalt högerhåll. Det skapar en konstant arbetslös nyunderklass med obefintliga möjligheter att ta sig in i det verkliga samhället. Och det perverterar arbetsmarknaden med statlig intervention och finansiering på ett oacceptabelt sätt. Med utvecklingen inom övervakningssektorn, lobbyist-lagstiftar-kopplingar och sociala försäkringar kontra arbetsmarknadsåtgärder har staten utvecklats till att bli den fria medborgarens främsta fiende.

 4. Kalle skriver:

  Fas 3 är inget annat än slaveri och förnedring av de arbetslösa. I dessa förvaringställen sitter folk varje dag på dåliga stolar och i dåliga arbetsmiljöer och kröker sönder deras ryggar. Det finns inget mindre människovärdigt än Fas 3. Människor tvingas in av arbetsförmedlingen ofrivilligt annars mister de deras försörjningstöd. Detta tvång leder till direkt psykisk ohälsa i undermåliga lokaler och meninglösa projekt dör man får sitta rätt upp och ner på en stol 8timnar om dagen 5 dagar i veckan. Sjuka människor och äldre arbetslösa som arbetat ett helt liv. På detta sätt tackar staten sina medborgare genom att frihetsberöva dom under vedervärdiga förhållanden. Man kränker medborgare och behandlar dem som de inte har några rättigheter längre. Vad är det för regering och land som behandlar sina medborgare på detta sättet. Trots att det dom sysslar med är brottsligt fortsätter denna regering att ha igång Fas 3 projektet som har snarlika likheter med tyskarnas koncentration läger under andra världskriget enda skillnaden är att istället för judar är det svenskar och att man inte gasar dem. Men själv konceptet och strukturen hur det är uppbyggt är likheterna skrämande nära. Att man måste skämmas att vara svensk för vad svenskarna gör till sina egna medborgare. Det strider emot folkrätten att förnedra de arbetslösa som grupp. Sverige har blivit ett land med en regering som är allt annat legitim för dess medborgare med en statsminister som är samhällesfientlig i all bemärkelse vars regering använder sig av detta maktmissbruk för en politik som alstrar likheter vad nazism står för.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *