Storsjöyran: Henrik Berggren står upp för de svaga

Henrik Berggren
29 juli
Betyg 4

Tekniskt strul och en kropp som inte alltid orkar. Henrik Berggren har mycket emot sig, men lyckas ändå genomföra en stark konsert som berör.

Berggren är känd som sångaren i Broder Daniel, det sönderkramade bandet som fått en självklar plats i varje musikälskares hjärta. Efter år av turnerande och musicerande bestämde sig bandet 2008 för att lägga gitarren på hyllan. Länge funderade Berggren på att återuppta musiken men hade inte ork nog till att genomföra det. Men Förra året släppte Berggen utan förvarning den kritiker- och publikrosade soloplattan Wolf Heart. En skiva om död, tragik och sjukdom. Berggren fick för fyra år sedan diagnosen kronisk trötthet. Sjukdomen gör att han ofta måste vila eller sitta ned för att orka med. Under konserten tar han två pauser och går av scenen. När kroppen inte förmår sitter han på sin stol och samlar energi till att åter resa sig upp. Han är en man som lider vars plågoandar är ständigt närvarande även i musiken. Konserten gynnas paradoxalt nog av det. Hans person, en introvert förvuxen emokid med stor integritet och bitter uppsyn, sjukdomen och musiken lever i symbios. De är pusselbitarna som tillsammans bildar fenomenet Henrik Berggren.

Energiskt ställer han sig upp vid mikrofonstativet och levererar den ena melankoliska popdängan efter den andra. Fokus är Wolf Heart med låtar som Run, Andy, Run och riviga Wild Child. Spelas görs även Broder Daniel hiten Work och självfallet Shoreline. Konserten berör, vilket gör att jag lätt ser mellan fingrarna när tekniken strular. Berggren har ett kall. Han för en kamp för de utsatta. I påan till Work berättar han om hur han, i motsats till vad andra sagt, inte allls hatar människor som har ”åtta till fem-jobb”. Nej han känner sympati för dessa instängda personer som inte får göra det som de själva vill. Hans musik speglar samma känsla av instängdhet. Berggren är en röst för de utsatta, de utstötta och de nedtryckta. Vi behöver Henrik Berggren. Storsjöyran behöver Henrik Berggren. Världen behöver Henrik Berggren.

30 juli, 2017

Det här inlägget har Inga kommentarer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *