Filmrecension: Galna av lycka – varm, rolig, absurd och tankeväckande

Galna av lycka
Betyg 4
Svensk biopremiär 9 juni 2017
Originaltitel: La pazza gioia
Regi: Paolo Virzì
I rollerna: Valeria Bruni Tedeschi, Micaela Ramazzotti, Valentina Carnelutti

En tankeväckande film om att leva med en psykiatrisk sjukdom. En film som inte förenklar och som vågar fördjupa skildringen.

Beatrice (spelas av fantastiska Valeria Bruni Tedeschi) är tvångsinlagd på en psykiatrisk klinik, hon har svår bipolär sjukdom och ingen sjukdomsinsikt alls och föraktar övriga patienter. En dag kommer den unga kvinnan Donatella (Micaela Ramazzotti) dit. Donatella är en mer tillbakadragen och tystlåten tjej som bär på sin egen hemlighet. Bägge är gäster på samma mentalsjukhus i vackra Toscana och blir snart vänner trots sina olikheter.

Ett stort plus är att såväl patienter och personalen skildras som mänskliga och begripliga. Personalen är engagerade.

Av en slump får Beatrice och Donatella chansen att rymma. Det blir en färd utan lika. Eftersom Beatrice har en svada utan like och van vid att röra sig i överklassen lyckas hon fixa in dem på lyxiga restauranger och det hamnar mitt i en filminspelning. Men verkligheten kommer ändå ikapp dem, de måste ändå en dag möta sina demoner.

Frågor jag hoppas och tror att alla som ser filmen ställer sig är: Vem är frisk och vem är sjuk? Varför hamnar en del på en låst avdelning medan andra får leva vidare i sina liv? Vem har makten att bestämma?

Det är sant att Beatrice helt klart har svår bipolär sjukdom, men många kan leva i samhället med rätt medicinering och rätt stöd. Donatella har en trasig bakgrund och lider av depressioner ibland: men det som skadat henne mest är sveket från människor.

Galna av lycka är en varm film, rolig, absurd och den ställer viktiga frågor på sin spets.

31 maj, 2017

Det här inlägget har Inga kommentarer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *