Filmrecension: Get Out – roligt provokativ skräck-komedi med allvarlig underton

Get Out
Betyg 3
Svensk biopremiär 19 april 2017

Get Out är en amerikansk komedi och skräckfilm, skriven och regisserad av Jordan Peele som gör debut som långfilmsregissör. Skräckfilm och komedi – men samtidigt är den en symbolisk skildring av hur svarta diskrimineras och görs menlösa inte bara av rasister utan också av välmenande vita.

Att vita välmående etablerade övre medelklassmänniskor som skulle rösta på Obama för en tredje presidentperiod om det gick är bovarna i en skräckfilm hör inte till vanligheterna, speciellt inte när de som drabbas är svarta människor. Oavsett om tittaren tolkar filmens berättelse som en symbol för hur svarta diskrimineras eller inte är filmen en inlägg som beskriver amerikansk rasism.

Daniel Kaluuya spelar huvudrollen Chris Washington, som är en ung svart man som sedan fyra månader tillbaka är tillsammans med en vit ung kvinna, Rose Armitage (spelas av Allison Williams). Chris är lite nervös, de ska nämligen ut på landet till Rose familj och deras gods. På väg dit frågar Chris om Rose berättat för sina föräldrar att hennes pojkvän är svart. Chris anar att det kan bli besvärligt, vilket det blir, fast på ett helt annat sätt än han kunnat tänka sig sin vildaste fantasi.

Skådespelarna är grymt bra, både när de spelar de mer verklighetstrogna naturalistiska delarna och när filmen är surrealistisk och absurd. Daniel Kaluuya som är född i London 1989 har tidigare varit med i filmer som ”Sicario” och ”Johnny English Reborn”. Räkna med att vi kommer att se och höra mer om honom framöver.

Komedi-delen fungerar bäst. Det roliga ligger i flera scener lite under ytan och ibland är det överdrivet så det blir roligt. Jag gillar den mixen. Skräckdelen är också komisk i en del scener.

Betyg 3 av 5 betyder en bra film, värd att se, men inte en absolut toppfilm. Anledningen till att betyget inte blir högre är att mixen av skräck, komedi och viktigt budskap inte fungerar helt friktionsfritt. Det är inte en film där jag totalt glömmer bort att jag sitter i en salong och helt dras in i filmen.

Filmens svenska leverantör beskriver filmen som en lika delar spännande thriller och provokativ nutidskommentar, skriven och regisserad av Jordan Peele, ena halvan av humorduon Key and Peele och producerad av Jason Blum på produktionsbolaget Blumhouse, som bland annat ligger bakom The Visit, Insidious-serien och The Gift.

13 april, 2017

Det här inlägget har Inga kommentarer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *