Kulturen och Kulturbloggen i Almedalen

almedalen
Bland en del politiskt intresserade/engagerade finns ett förakt för kultur och nöje. Ett exempel är vad DN:s Malin Siwe skrev i pappersupplagan av DN idag där hon ondgjorde sig över att Socialdemokraternas ledare Mona Sahlin skrivit om Michael Jackson i Newsmill. Siwe menar att det vore bättre att Sahlin skrev om sitautionen i Iran.

Men: att kunna uppträda som Michael Jackson, att kunna stränga gränser som han gjorde: det är en omöjlighet i Iran till exempel. Även en artist som var så disko-kommersiell som Jackson har alltså samhällspolitisk betydelse.
Siwes utbrott faller mest tillbaka på henne själv och är ett bevis på trångsynthet. Och Jantelagen.
Typ: allt ska vara tungt och trist för att kallas politik.

Faktum är: utan kultur och utan nöje skulle samhällsutveckling och politik bli maktlösa. Med litteratur, med musik, med film, med konst, med olika kulturslag och kulturyttringar förs budskap fram och vi kommunicerar med varandra, talar till varandra.

Kulturbloggen kommer självklart att vara på plats i Almedalen och även om jag har en hel del uppgifter att göra där för mitt jobb på Naturvetarna blir det förstås Almedalsinlägg här, med fokus på kulturfrågor.

Jag räknar med att gå på något seminarium hos fackförbundet DIK som bjuder bland annat på fyra akademiska kvartar om kulturutredningen.
Här kan du läsa mer om vad DIK arrangerar i Almedalen.

Journalistförbundet är också i Almedalen förstås och det räknar jag med att bevaka också:
EU, öppenhet, upphovsrätt och journalistisk frihet i Almedalen

Journalistförbundet är på plats i Almedalen med förbundsordförande Agneta Lindblom Hulthén, vice ordförande Arne König samt ombudsman Pär Trehörning. Vi arrangerar debatter och seminarier om EU, öppenhet, upphovsrätt och journalistisk frihet. Dessutom finns vi på plats i Röda kvarn, måndag till torsdag, med kampanjen Mångfald, upphovsrätt och yttrandefrihet.

Mer här och journalistförbundets seminarier med mera.

Och med anknytning till frågor om upphovsrätt och integritet och öppenhet hoppas jag träffa på några av de 25 pirater som ska vara på plats.

DN har listat några av de bloggare som ska vara i Almedalen. Trist nog har de inte listar Kulturbloggen. Men Arvid Falk-kollegan Erik Laakso finns med på listan, i alla fall.

Relaterat: DN om rekord i Almedalen i år.
DN om att kulturen ökar i Almedalen.
DN om politiker som ska spela teater i Almedalen.

Relaterat: Svenska Dagbladet

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

27 juni, 2009

Det här inlägget har 2 kommentarer.

 1. M Gren skriver:

  Tyvärr blir komentarerna på artikeln i newsmill cencurerade oliktänkande är inte välkommna men ni kan påpeka stavfel….

 2. Anders Sjöman skriver:

  Hej Rosemari,

  På temat fildelning och delarglädjen och remixkulturen: om uu är kvar i Almedalen på torsdag anordnar tankesmedjan Fores ett seminarium på temat ”Fred efter Pirate Bay? Vilken upphovsrätt och vilka affärsmodeller?”

  Mer info om seminariet:
  http://www.fores.se/kalendarie/2009/07/02/almedalen-2009-fred-efter-pirate-bay-vilken-upphovsratt-och-vilka-affarsmodell

  Henrik Sylvén, min partner i den crowdsourcade och crowdfundade skräckfilmen ThePact, sitter med i panelen. Önskar själv jag kunde varit där.

  Vänliga hälsningar,
  Anders Sjöman

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *