Titel: Heligt vatten: En guide till Japans heta källor
Författare Anette Masui (text) & August Eriksson (foto)
Förlag: Votum Förlag
Utgiven: 2014-03
ISBN: 978-91-87283-32-1
Jag badar aldrig. Har inte ens ett badkar. Jag duschar, vilket jag förstår nu bara tar bort smutsen. Ett bad, särskilt ett riktigt hett bad, helst i Japans mystiska, ångande heta källor kommer inte bara att rena min hud utan även och viktigast – min själ.
Efter att ha läst denna bok längtar jag efter att skaffa mig ett badpass och bli en Onsen Meijin, vilket betyder Onsen mästare som badat i 88 olika bad. I alla fall vill jag väldigt gärna resa till Japan och bada i åtminstone en het källa.
Detta är en ”coffee table book” att bläddra i. Det är Augusts eteriskt vackra bilder som bygger upp denna bok. Anettes intressanta texter fördjupar och förhöjer upplevelsen av fotografierna.
Att göra en bok om Japans onsen, dvs heta källor, är verkligen en nischad företeelse. Hur många läsare kan man räkna med? Inte många. Därför ges boken även ut på engelska med titeln ”Sacred waters: A guide to Japanese hot springs”. En eloge till lilla modiga förlaget Votum!
Onsen badas inne eller ute. Temperaturen är runt 42 grader, varmare inomhus. Inne duger ditt badkar, men ute föredras det mineralrika vattnet i en vulkanisk källa, helst under ett blommande körsbärsträd eller ett snötungt sådant.
I Japan finns 25 000 varma källor och 3 000 anläggningar som uppfyller kraven på att vara ett äkta onsen. Förutom källan måste vattnet innehålla en viss mängd mineraler. Att bada i detta hälsosamma vatten botar förstås allehanda krämpor.
I de japanska badhusen blir alla jämlika för när män och kvinnor tar av sig kläderna och badar tillsammans försvinner inte bara smuts utan självklart även klassgränser. Anette och August har gjort en fascinerade bok, och jag förstår att bada onsen det gör man för att känna sig befriande pånyttfödd.
Text: Eva Sundqvist Olmos