Ingen har väl missat skandalen om upphandlingen av Wemind AB som vårdgivare för tortyroffer. Avtalet med Röda Korset som haft uppdraget i 26 år har sagts upp. Trots att Röda Korsets Kris- och Traumacenter har högre kvalitetspoäng. Dessutom hittar vi Aftonbladets VD Anna Settman och Läkarförbundets VD Anders Milton i styrelsen för Wemind. Men press- och läkaretik kanske inte gäller när det handlar om pengar. Det har redan skrivits mycket om varför Wemind inte bör få uppdraget. Jag reagerar på de namn som står bakom Wemind. De borde veta bättre. Anders Milton har faktiskt varit ordförande i Röda Korset och regeringens nationelle psykiatrisamordnare. Anna Settman representerar pressen som har till uppgift att granska just sådana här affärer. Vem står egentligen på de mest usattas sida i den här affären?
Det är 26 års erfarenhet av specialist vård som försvinner. Wemind AB saknar kompetens för att behandla den här patientgruppen och är inriktad på behandling av enkla trauma meb KBT , källa: Weminds egen hemsida. Här står ingenting om den kompetens som krävs för behandling av tortyroffer. Behandling av tortyroffer som utsatts för upprepade övergrepp under lång tid och med komplicerade symptombilder kräver ett mycket större utbud. Ändå skall Wemind nu behandla merparten av tortyroffren.
I ett uttalande från Kris- och Traumacenter kan vi läsa:
Komplex PTSD kräver mer kompetens
Vi kan konstatera att majoriteten, ca 60 procent, av de traumatiserade flyktingpatienterna som har remitterats till vår mottagning under de senaste tio åren, lider av det man kallar ”komplext posttraumatiskt stressyndrom” (komplex PTSD). Det handlar om människor som blivit utsatta för omfattande och upprepade trauman såsom tortyr. Systematisk tortyr leder i de flesta fall till komplex PTSD.
Patienter med komplex PTSD visar en fördjupad problematik när det gäller affektreglering, impulskontroll, starka depressiva reaktioner, suicidimpulser samt förändringar i personligheten, det vill säga en mycket mer omfattande och allvarligare psykisk störning som inte sällan leder till aggressiva utbrott och även självmord. (Pressmeddelande)
Landstingets upphandlare har inte tagit hänsyn till att Wemind AB saknar kompetens för att behandla så komplicerade symptom och skador. I en intervju i P1 skall Henrik Almkvist vid stockholms läns landsting ha sagt att det vore att rigga upphandlingen att lägga in krav på kompetens och erfarenhet av behandling av tortyrskadade (DN Debatt).
Sverige har skrivit på den FN konvention som säger att tortyroffer skall rehabiliteras ”så långt det är möjligt”. Men kan ett företag som bara kan en sak (KBT) rehabilitera symptom och skador som enligt all expertis kräver ett bredare terapeutiskt utbud. Det är detta som innebär ett brott mot den tortyrkonvention som Sverige själv skrivit på och åtagit sig att följa.
Röda Korsets Kris- och Traumacenter verksamhet håller hög kvalitet och har enligt personal som Kulturbloggen pratat med ett gott internationellt renomé. Röda Korsets anbud var näst lägst så den är inte orimligt dyr.
Efter skandalen med Caremas åldringsvård finns det anledning att ifrågasätta både principerna bakom och konsekvenserna av upphandlingen av tjänster inom den sociala sektorn. För mig är det goddag yxskaft när konsekvenserna går rakt emot de uttalade målen. Stockholms Läns Landsting har nu gjort tortyroffren till en handelsvara.Lars Berge
Uppdatering!
En tänkvärd betraktelse:
Lars Berge I Svenska Dagbladet: Lucia 4-ever
Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om Röda Korset, Kris- och Traumacenter, tortyroffer, Wemind, etik, ekonomi
Mogens H Andersson säger
Ja, det är utan tvekan en viktig angelägenhet, men om sanningen skall fram är jag tveksam till att detta inlägg publiceras på Kulturbloggen – Sveriges största kulturmagasin.
RS säger
Mediefrågor hör i allra högsta grad till kulturpolitik och Kulturbloggen. Ska medieägare delta i sådana här upphandlingar, det är en viktig etisk kulturfråga.