Återta fri entré på statliga muséer. Det vill Socialdemokraterna som på måndagen presenterade ett program för satsning på museer. En bra del där förutom de fria entréerna är att underlätta för museer runt om i landet att visa samlingar som ligger i arkiv.
– Vi vill öka möjligheterna att ta del av konst och utställningar i hela landet. Samtidigt visar de centrala museerna bara en bråkdel av alla sina verk. Resten ligger osedda i mörka magasin. Därför vill vi införa en ny princip inom museiväsendet: fri dragningsrätt på samlingar och verk som för stunden inte visas av det museum som ansvarar för dem. Det museum som vill visa något ska ha förtur framför den som inte visar, säger Leif Pagrotsky, talesman för S i kulturfrågor.
Kulturen är något av det viktigaste i ett välfärdssamhälle: kulturen ger oss vidgade vyer, göder fantasin och inlevelseförmågan och stärker oss som människor och individer. För min del tycker jag vi borde tala om vård, skola, omsorg och kultur.
S och de rödgröna har helt klart tagit ledningen i kulturpolitiken, som när de rödgröna i Almedalen tog rodret och föreslog en rejäl kultursatning.
Senaste veckan har flera kulturförslag kommit från de rödgröna:
De rödgröna vill göra 2012 till ett nationellt barnkulturår
Alla 16-åringar i Göteborg får två konsert- eller teaterbiljetter
Rödgröna vill satsa på festivaler.
Kulturbloggen håller med Pagrotsky:
– Kultur är en del av välfärden, som vi väljer att prioritera före ytterligare stora skattesänkningar som framför allt gynnar de som redan har det bra. Kulturarvet är något som tillhör oss alla. Att vårda och tillgängliggöra detta har vi redan betalat för via skattsedeln. Att de borgerliga har återinfört vändkors och spärrvakter på museerna är oacceptabelt. Vi vill gå i motsatt riktning, och också stimulera lokala och regionala museer att införa fri entré, säger Socialdemokraternas kulturtalesperson Leif Pagrotsky.
Från högeralliansens sida har det varit tomt med kulturfrågor, som Expressen så tydligt visade nyligen.
Här är förresten Socialdemokraternas museiförslag:
• Påbörja planeringen av ett förnyat Nationalmuseum som också kan möta designområdets behov.
• Inled arbetet med ett modernt Nobelmuseum.
• Återinför succén med fri entré på statliga museer redan 2011.
• Ge stimulansbidrag till lokala och regionala museer som inför fri entré.
• Etablera fri dragningsrätt för lokala och regionala museer på samlingar i centrala museer som inte visas – förutsatt att den som lånar ansvarar för säkerhet, vård och försäkringar.
• Verka för fler lokala och regionala filialer till centrala museer och andra kulturinstitutioner.
• Stärk svenska museers möjligheter och ansvar för att delta i internationella erfarenhetsutbyten och att locka hit attraktiva internationella samlingar. Betydligt fler anställda på de statliga museerna ska erbjudas att delta i utbyten med utländska museer.
• Återstarta det framgångsrika ACCESS-programmet – som en konjunkturinsats redan 2011 – för att vårda och digitalisera samlingar och arkiv.
• Skärp kraven på de statliga museerna att digitalisera och erbjuda virtuella visningar av sina utställningar. Genomför en syneförrättning där samtliga museer måste redovisa hur långt de har kommit i digitaliseringsarbetet.
Är du intresserad av kulturpolitik, boka den 2 september om du är i Stockholmstrakten, då blir det kulturdebatt mellan S och M:
Den 2 september ska kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth (M) och Socialdemokraternas kulturpolitiske talesman Leif Pagrotsky reda ut begreppen i en valdebatt på Bio Rio i Stockholm (källa DN).
Läs även andra bloggares åsikter om kulturpolitik, museet, Pagrotsky, Socialdemokraterna, rödgröna
[…] sammanställer RödGröna kultursatsningar Av Peter Kulturbloggen, denna spjutspets i svensk kultur på nätet, har sammanställt några av de förslag som de […]