Så typiskt svenskt: En kvinna fick sparken från företaget Compro Media för att hon bloggade på arbetstid.
Så typiskt.
Jag kan höra för mig hur arbetskamrater viskat bakom hennes rygg och mumlat till arbetsgivaren: ”Hon sitter och bloggar istället för att dricka kaffe med oss.”
Missunnsamheten och den berömda svenska avundsjukan och jantelagen att ingen får sticka ut.
Enligt Aftonbladet hade Gina Eklund, som bloggade på arbetstid, en anonym blogg och hon hade arbetat på Compro Media i 13 år.
– Hade jag bara fått en tillsägelse hade jag givetvis slutat blogga direkt. Mitt jobb är viktigast för mig.
På fredag gör Gina Eklund, som har två barn, sin sista dag. Hennes sista hopp är att gå med i facket – kanske kan de hjälpa henne.
Varför kunde inte arbetsgivaren ha pratat med henne istället och öppet sagt att han inte ville att hon skulle blogga på arbetstid? För visst, jag tycker inte att det är en mänsklig rättighet att blogga om privata saker på arbetstid. Däremot kan en företagare ha nytta av att de anställda bloggar och är med i olika sociala nätverk, också på arbetstid. Man kan få massor av användbara tips och kontakter som är bra just för arbetet.
Såg att Aktieskolan också bloggat om detta.
Andra bloggar om: juridik, jobb, sparken, arbetsmarknad, arbetsdomstolen, jante, missunnsamhet, avundsjuka, Compro Media
Tja, Rosas blogg går också ständigt till attack mot chefen eller ”knaschefen” som hon kallar honom. Lär knappast ha ökat populariteten, ingen människa tycker det är roligt att bli omskriven på en blogg med en sådan benämning när säkert de andra anställda läser.
Jag misstänker att det kan vara orsaken till att arbetsgivaren inte var så pigg på att tala med henne. Läser man på hennes blogg tycks det varit en konflikt som pågått länge.
Huruvida han faktiskt är en knaschef eller ej vet jag inte.
Hon verkar ju extremt korkad…
Himla tjat om Jante jämnt och ständigt.
Det har inget med svensk mentalitet att göra. I USA och UK är dom betydligt hårdare i sådana här fall, särskilt med ett mindre fackligt stöd och stenhårda hierarkiska strukturer som gör det omöjligt att kritisera ens chefer och samtidigt behålla jobbet.
Jag vet att jante är ett modeord bland amatör-tyckatillare, men nu blev det långsökt.
Jag förstår absolut inte vad jante har med det här att göra. Eller vad som är typiskt svenskt med det hela.
Det är helt fel att utan tillstånd blogga på sin arbetstid på arbetsgivarens dator. Det är en fråga.
Huruvida detta räcker som grund för att säga upp någon är en separat fråga. Personligen tror jag inte det har stöd i lagen eftersom hon inte fått skriftliga varningar.
Eftersom Rosa/Gena inte är anonym längre kanske det nu kan röra sig om förtal, det är en tredje fråga. Inte så smart att gå till media.
Jag skulle aldrig tveka att anställa ”Rosa.”
Jag tror också att yngre chefer som tillhör den nya it-generationen har större förståelse för bloggande under arbetstid.
Att hävda att man bara ska arbeta på arbetstid är en utopi som inte existerar!
Jag har jobbat på ett 30-tal platser och på varenda arbetsplats finns människor som röker, surfar, snackar i korridorer, etc.
Att säga att det enda tidsfördrivet är bättre än den andra under arbetstid är skitsnack.
Bort med ålderdomliga chefer som inte förstår att vi lever i nya tider!
Jag blir så irriterad över den våg av omyndighetsförklarande av oss vuxna, som blåser överrallt. Det är FRA och myndighetskontroll, det är registrering av anställda och ifrågesättande av ens kompetens, det är maktmissbruk i integritet som sprider sig värre än datorviruset.
De flesta vuxna har arbetsmoral, vet hur man spenderar sin tid, vet hur man följer de oskrivna regler i att arbeta under ansvar.
Det finns ett sorts nedvärderande synsätt att vi som bloggar är oansvarliga tölpar utan minsta arbetsansvar och vi ska synas och registreras och kontrolleras som vi vore nån djäkla ”censur” i nån bur.
Naturligtvis finns de som missbrukar sitt bloggandet, men majoriten gör det inte.
En fråga till mina läsare: Hur långt tid tar för dig att skriva ett blogginlägg?
En bloggare skapar ett inlägget färdigt i huvudet innan han/hon skriver, i klarspråk till dessa som inte förstår bloggandets inre hemlighet i hur ett blogginlägg skapas, de tar TID från sitt arbete i och med de TÄNKTE.
Tankeregistrering blir nästa lag som ska drivas igenom allt för att ännu mera hålla koll på sina anställda så de inte tänker för mycket. Att tänka är farligt, för tänkandet visar att du finns. Att tänka fula saker så som rättvisetänkandet, ifrågasättande , är fruktansvärd farligt. Har man en tölp till chef, arbetsledare, myndighetsutövare etc är fruktansvärd farligt. Hemsk tanke, dessa chefer måste tvingas sig till självinstinkt. Det vore förskräckligt.
Sen finns farlighet nr 2. Ifrågasättande av idiotiska regler som skrivs är ännu farligare för dem som vill bura in alla tänkande varelser i en bur. Med andra ord, inom snar framtid så kommer alla tänkande varelser att bli av med sitt jobb?
Framtidens Zoo blir inburade tänkande varelser som bli det senaste trendiga attraktion för de robotar som kontrollerar samhället, arbetsplatser, hemmet och världen.
Jag blir så irriterad på dumheter…..
om man läser kvinnans blogg så verkar det ju dock vara en något större bakgrundshistoria till varför hon blev avskedad än att hon ”bara bloggade”. det har ju varit en långvarig konflikt och även om hennes bloggande varit någorlunda anonymt så har hon ju knappast varit en lojal anställd utan verkligen hällt sörja över sin arbetsplats.
ibland bör man kanske sålla lite bland fakta och fråga varför vissa saker blåses upp i media?
Chefer förväntar sig faktiskt att bli lojalt behandlade, och att skriva bloggar om dem och i dem kalla dem ”knaschaf” hör inte hemma i kategorin ”lojal behandling”. Gina Eklund hade kunnat kontakta fackföreningen och påtalat att hon inte var nöjd med sin chef — om hon nu hade varit med i en fackförening. Chefens behandling var dock i extremaste laget, men en reaktion var väl att förvänta sig efter att Gina Eklund under flera år bloggat om sin arbetsplats och inte omtalat den i positiva ordalag.
”Hennes sista hopp är att gå med i facket” !!??.Vadå gå med i facket.Jasså det passar nu när hon blev av med sitt arbete.Nä fy fan rent ut sagt och ha den som arbetskamrat.
typiskt svenskt m jante det är ju inte vi som kom på det utan en dansk författare. Minns ej vem idag. Glöm jantelag!
Du brukar skriva bra inlägg, men detta var väl lite väl mycket ryggmärgsreflex?
Jag har inte en aning om hur mycket kvinnan bloggade, vad hon bloggade om eller om hon på något sätt skött sitt arbete.
Men det är inte en RÄTTIGHET att få göra vad man vill på jobbet. Arbetsgivaren betalar din lön för att få något gjort. Om du inte sköter ditt jobb, då blir du av med det.
Läs de två meningarna igen. De är så långt från svensk mentalitet som man kan komma. Vi svenskar är så duktiga på att känna oss trygga på jobbet att vi glömt varför vi får betalt.
KE: Har jag sagt eller uttryckt vad jag tycker om det här fallet? Har jag inte bara berättat om något som hänt?
Har jag försvarat kvinnan? Jag skrev bland annat så här:
För visst, jag tycker inte att det är en mänsklig rättighet att blogga om privata saker på arbetstid.
Jag tycker också att det rimliga i situationen vore att ta ett snack med henne, inte otrevligt, utan göra det på ett fint och konstruktiv sett, och sedan få se om det förändrar något. Jag tycker helt seriöst att det är ganska onödigt att sparka en person på grund ut av en sådan anledning, som egentligen är ganska fjantig och borde ha varit enkelt att lösa.
Jag ska få sparken för att jag var hemma från arbetet en hel månad utan att höra av mig trots att jag var fullt frisk.Så hiiiimla orättvist.Bara för att jag struntade i min betalda arbetstid där jag mest brukade springa runt med ett tomt papper och sa att det var ett akut dikument som skulle skickas och åkte på utlandssemester och satte upp post it lappar om hur korkad chefen var på min namngivna firma i hela stan samt ringde mina fiktiva arbetskamrater och sa till dom att göra detsamma så är väl det ingen anledning att säga upp mig.Några rättigheter har man väl !?.Nu ska jag gå med i facket för att få hjälp och om jag får någon hjälp därifrån så ska jag gå ur facket igennär det hela är klart.
Dumma dumma arbetsplats
Rose-Marie,
Det finns nog många aspekter som ligger bakom.
1. Nej, man ska inte blogga på arbetstid. Spelar ingen roll att man gör det på sin ”fikarast”. Jag tycker def att man ska försöka ha ett bra arbetsklimat tillsammans, och ta tillvara den stunden för rast och samtal. Vilket inte innebär att jag menar ”skaller och tjafs”, utan i god arbetskamratlig stund.
2. Nej, inte tusan skriver man nedvärderande saker om vare sig chef eller arbetskamrater. Hur knäppa dom än är. Ta ärligt itu med problemet. Annars är det inte någon som helst skillnad om man tycker att ”kaffetanterna skvallrar”. Man gör värre själv, som går officiellt med det.
3. Att man får sparken, utan förvarning är dumt. Visst borde varning och samtal tagits. Om man är en bra chef. Han verkar ha följt bloggen i alla fall. Det gjorde nog alla arbetskamrater. Varför sa dom inget tidigare? Sa ifrån helt enkelt? Det kan väl inte vara så svårt.?!
4. Osolidariskt att gå med i facket, endast när man behöver det. Jag har varit med i facket sedan jag var 17 år. Inte fan har jag lust att betala hennes utredning? Det är skam, och jag hoppas att facket inte tar sig an fallet, utan hänvisar till att hon skulle ha varit med innan händelsen. Hon är så pass gammal, att hon medvetet har skitit i fackliga avgifter. Ungdomar är en annan sak, dom har inte hunnit lära sig. Men en vuxen person vet bättre.
5. Det här är en skämmig händelse för alla inblandade tycker jag.
Alla har vetat, visste vad som pågick, valde att viska, tissla, vara arga, blogga och läste säkert igenom varje dag. Utan att göra något. Tills det sprack. Inte försvarbart för någon helt enkelt.
Liza Sahlén Karlsson
http://www.s-info.se/sahlen
Men seriöst…. Om hon inte vill sitta o drickakaffe med dom andra stolpskotten utan blogga ist va fan spelar det för roll.
Uppenbarligen så gjorde hon det på kafferasten.
Nä skärpning.