Två intressanta artiklar i DN om kulturen i förhållande till finanskrisen.
Så för kulturens skulle är det bra att representantskapet röstade ja.
Så påverkar kulturlivet av finanskrisen:
Kulturen brukar vara det första område som blir lidande när pengar saknas i det finansiella systemet. Skulle den nuvarande globala krisen fördjupas är risken stor att kultursektorn sätts på svältkost. Särskilt i länder där privata medel betalar kulturen. Redan kommer rapporter om inställda turnéer och evenemang.
S vill storsatsa på kulturen och alldeles extra på barnkulturen, berättar den andra artikeln:
Socialdemokraterna satsar 123 miljoner mer än den borgerliga regeringen på kulturen. Det hävdar partiet efter att ha presenterat sitt förslag till en kulturbudget på fredagen.
Den största satsningen görs på barnkultur.
Det är intressant att sätta dessa i förhållande till varandra.
Inom borgerligheten vill politikerna ju helst att bara kultur som kan överleva genom att själv få inkomster ska existera. Fast ändå gör de undantag och skyfflar in bidrag till exempelvis Dramaten och Operan.
Men den allra, allra viktigaste kulturen är väl den vi skapar själva. Att fler människor kan hitta och våga utveckla den skaparkraft de har i sig. Att ekonomin inte avgör om ett barn kan få lära sig spela ett musikintrument, eller kunna syssla med teater eller kunna måla. Eller vad det handlar om.
Jag tror ett samhälle där människors kreativitet frodas har nytta av det på många sätt. Genom att människors fantasi får växa kan de använda sig av det i näringslivet och i entreprenörskap av olika slag. Vad vore ett samhälle utan kultur och utan entreprenörer? Ganska trist och inget skulle utvecklas.
Därför tror jag att vartenda öre som sätts in som stimulerar barnkultur förräntar sig hundrafalt i långa loppet. Dels genom att de som skapar mår bra av det men också för att det öppnar deras förmåga till kreativitet inom olika områden och det har samhället rent ekonomiskt nytta av i längden.
Andra bloggar om: finanskrisen, kulturpolitik, socialdemokraterna, sponsorer, ekonomi, politik