Ljuset vi inte ser av Anthony Doerr – en av de starkaste och mest fängslande berättelserna jag läst

ljuset-vi-inte-ser

Ljuset vi inte ser
Författare: Anthony Doerr
Språk: Svenska
Utgiven: 2015-10
Översättare:Thomas Andersson
ISBN: 9789187441745
Förlag: Bookmark Förlag

En av de starkaste och mest fängslande berättelserna jag läst på länge och med ett språk som är så vackert, så genomarbetat, så fyllt av intryck för alla sinnen. Att författaren Anthony Doerr fick det förnämliga Pulitzerpriset 2015 för denna roman är välförtjänst, i allra högsta grad.

Den blinda franska flickan Marie-Laure måste fly från Paris tillsammans med sin pappa när tyskarna invaderar Frankrike samtidigt som vi för följa den föräldralöse tyske pojken Werners uppväxt i ett barnhem i en by där alla föräldralösa pojkar förväntas jobba i kolgruvan, som tog hans fars liv. Werner är speciell, han är mycket tekniskt duktig – han är liten till växten och späd. Han fasar för att som femtonåring behöva slita i kolgruvan. Men något annat kan han inte vänta sig, han är föräldralös och bor på barnhem och ska inte inbilla sig att han är någon, det får han höra med bestämdhet från de som styr i byn.

Allt i världen vänds dock på ända och inget blir sig likt. Nazisterna får makten och kriget kommer. Werners tekniska förmåga tar honom till en elitutbildning för unga nazister inom Hitlerjugend och det för honom ut i kriget.

Det är en roman om människoöden, om vänskap och om att vara ärlig, om kriget och hur det påverkar den enskilda lilla människan.

Boken är indelad i en mängd korta kapitel, oftast bara på två-tre sidor. Fast att det är så korta kapitel är det oerhört komprimerade, så mycket händer, fast det inte är action utan ofta är det människorna inre som saker sker.

Anthony Doerr har ett fantastiskt målande språk, ja det är nästan för mycket ibland, det tar tid att läsa eftersom han öser över läsaren det är så så många bilder, så många känslor, så mycket ljud, så många dofter – författaren Anthony Doerr målar för alla sinnen när han skriver.

Pulitzerpriset är den mest prestigefyllda nationella utmärkelsen i USA inom tryckt journalistik, litteratur, drama och musikkomposition. Det instiftades 1917 till minne av journalisten och tidningsmannen Joseph Pulitzer och delas ut årligen i 21 olika kategorier, bland andra undersökande journalistik, kritik, historia, fotografi och skönlitteratur. Boken är Anthony Doerr femte roman, räkna med att det är en författare du kommer att höra mer av. Som vinnare av Pulitzerpriset är han i gott sällskap. 1953 gick priset till Den gamle och havet (The Old Man and the Sea) av Ernest Hemingway, 1955 till A Fable av William Faulkner och 1961 till Dödssynden (To Kill a Mockingbird) av Harper Lee. Andra som fått priset är Saul Bellow, Norman Mailer, John Updike, Toni Morrison och Richard Ford.

Romanen har utöver Pulitzerpriset också fått Carnegie-medalj och är en ABIA-vinnare. Bokförlaget skriver om romanen:
Ljuset vi inte ser är en gripande historia om människor som, mot alla odds, kämpar för att överleva. En fängslande berättelse om den grymhet som en gång slog klorna i Europa och om den godhet som göms i djupet av våra hjärtan.

Och ja, det skriver jag under på.

Den har fått många positiva omdömen av amerikanska litteraturkritiker, exempelvis:
”Bedövande vacker och oemotståndligt upplyftande.” Entertainment Weekly
”Ett mästerverk.” Library Journal
”Magnifik!” The Guardian (UK
”Underbar … En förvånansvärt kärleksfull roman.” Seattle Times
”Fängslande berättelse, vackert språk.” Washington Post
”En bok att leva i … att aldrig vilja släppa.” Booklist
”Anthony Doerr tar språket bortom dödlighetens gräns.” Vanity Fair
”Överraskande vågad.” The Boston Globe
”Bedövande vacker och oemotståndligt upplyftande.” Entertainment Weekly
”En stor vacker saga … Ambitiös och majestätisk.” Los Angeles Times

5 januari, 2016

Det här inlägget har 1 kommentar.

  1. […] ISBN: 9789187441745, 978-91-87441-78-3. Andras röster: Beas bokhylla, Boklysten, Boktanken, Kulturbloggen, […]

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *