Ramona – perfekt sommardeckare för regniga dagar

Titel Ramona
Betyg: 4
Slöpps på dvd 13 juni 2012

Ramona är en Emmy-nominerad tv-serie i två delar, en spionthriller av Peter Englund och Harald Hamrell, om Sverige under kalla kriget som nu slöpps på dvd.

Handlingen utspelar sig 1952 i en miljö med svenska hemliga spioner. Filmskaparna har gjort ett bra jobb med att få fram tidsmiljö med bilar från femtiotalet, klädstil med hatt på herrarna och sättet att tilltala varandra med ”herr” och ”fröken”.

Björn Bengtsson visar att han är en skicklig skådespelare i rollen som den unga akademikern Kernell som arbetar inom underrättelsetjänsten under det kalla kriget. Kenrells uppgift är att försöka avkryptera ryska radiomeddelanden. Han lyckas knäcka en hemlig kod och flyttas då till en hemlig avdelning som skickar svenska spioner österut. Baltiska män och kvinnor tränas och utbildas av den svenska militära underrättelsetjänsten och sänds tillbaka till sitt forna hemland för att spionera på det sovjetockuperade Baltikum. Fler än 40 personer skickades över, ingen återvände.

En efter en försvinner dessa svenska spioner och det blir alltmer uppenbart att det finns en läcka inom den egna organisationen. Läckan får täcknamnet Ramona och Kernell tas in för att hitta vem som är läckan, innan sveket hinner få ännu mer förödande konsekvenser.

Situationen kompliceras genom att Kernells fästmö är journalist på Stockholmstidningen. Hon anar ugglor i mossen och förstår att spionavdelningen inom den svenska underrättelsetjänsten utför uppdrag utan att det är godkänt av riksdagen. Ja spionavdelningen bryter mot svensk neutralitet och alliansfrihet, menar hon och övertalar sin redaktionschef att få undersöka vad som sker i det fördolda.

Spioner är ofta ganska töntigt skildrade i filmer där de har hemliga brevlådor för sina meddelanden gömda på kyrkogårdar. Så är det inledningsvis i denna spionhistoria också men den växer. På dvd:n är den indelad i två avsnitt. I det första är behållningen den snyggt genomförda tidsskildringen och Björn Bengtsson som spelar den unge, ganska blåögde unge akademikern. I andra avsnittet tätnar spänningen.

Flera duktiga svenska skådespelare står med i rollistan, som Sten Ljunggren, Magnus Roosmann, Morgan Alling och Christer Fant.

Det finns vissa luckor i logiken i berättelsen, men det stör inte. Om sommaren fortsätter vara så regnig som när detta skrivs är filmen absolut ett säkert kort för den som vill passa på att se film under sommarledigheten.

Den unge kryptören Kernell arbetar inom underrättelsetjänsten under det kalla kriget. Efter att ha knäckt en hemlig kod dras han in i en spionhärva som sträcker sig över Östersjön. Det visar sig att det finns en läcka med täcknamnet Ramona inom den egna organisationen och nu gäller det att stoppa den innan sveket hinner få förödande konsekvenser. Både Kernells eget mod och tron på uppdraget hinner dock ställas på hårda prov.

I rollerna: Björn Bengtsson, Annika Hallin, Magnus Roosmann, Sten Ljunggren, Johan Wahlström, Morgan Alling, Isabell Sollman och Svante Marten. Regi: Harald Hamrell. Bygger på en historia av historikern Peter Englund.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

17 juni, 2012

Det här inlägget har 1 kommentar.

  1. […] Ramona, tv-serie Det finns vissa luckor i logiken i berättelsen, men det stör inte. Om sommaren fortsätter vara så regnig som när detta skrivs är filmen absolut ett säkert kort för den som vill passa på att se film under sommarledigheten. […]

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *