Ska´re va, ska´ reva 100 procent – kakaroke-rolig soppteater på Klara

Ska´re va, ska´ reva 100 procent
Manus: Frida Westerdahl
Regi: Ole Forsberg
Koreografi: Tobias Norenstedt
Musikarrangemang: Måns Ek
Klara Soppteater, Stockholms stadsteater
Premiär 9 maj 2012

Ida Engvoll och Frida Hallgren är två jätteduktiga unga skådespelare som jag imponerats av i flera föreställningar. När de nu spelar mot varandra i soppteaterföreställningen ”Ska´re va, ska´reva 100 procent” ville jag inte missa denna scenshow.

Carola och Eva-Lena är två ensamma tjejer från förorten som jobbar på fabrik och längtar efter att träffa den rätte. De försöker ragga sin drömmann på dansrestauranger, men det går inte så bra – men när de börja tävla i karaoke känner de att de funnit sitt rätta element: karaokebaren. Frida Hallgren spelar Carola och Ida Engvoll gör Eva-Lena, i roliga scener där de vanligaste karaokesångerna blir rätt massakerade.

På ytan driver föreställningen med unga förortstjejer och det är lite av en karikatyr av dem som vi ska sitta och skratta åt – och känna att vi själva är minsann inte så blåsta att vi gillar sådan där töntig schlagermusik. Vi skrattar åt deras panikartade jakt på karlar. Tjejerna kanske är dumma som tror på att hitta den rätte och att de anpassar sina liv efter männens villkor, deras klyschor om att kämpa på och att lära av sina misstag klistrar sig fast på oss – och mitt i det roliga och underhållande blir många av samtidens klyschor synade och bekräftade som bluff.

Att föreställningen inte faller till ytlig buskis är också beroende på att skådespelarna gestaltar sina roller med kärlek. Ida Engvoll och Frida Hallgren spelar så bra Ida Engvolls Eva-Lena, vars hängiga gestalt fastnat i tonårslivet, som en förvuxen kalv som pendlar mellan sårbarhet och tuffhet, i glittrig kortkort kjol. Kjolen betydligt mer utmanande än tjejen själv. Ja vi har stött på dessa unga kvinnor i karaoke-restaurangerna.

Föreställningen är underhållande med musik och de klassiska karaoke-hitarna blir riktigt roliga när Eva-Lena och Carola tar hand om dem och visar var betoningen ska sätta i de kända sångerna. Har de någonsin blivit med klyschiga?

Som Carola säger:
”Gå ut stenhårt! Hellre lyss till den sträng som brast än att aldrig stämma guitaren! Det är vår slogan. Krossa allt tvivel, krossa allt motstånd. Ge 100 % det är vår strategi! Be anstoppeboll!”

Publiken på premiären skrattade och tycktes nöjd och till slutlåten klappade alla med i takten.

I rollerna: Ida Engvoll och Frida Hallgren
Foto: Petra Hellberg

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

10 maj, 2012

Det här inlägget har 1 kommentar.

  1. […] Från premiär på soppteater på Klara Soppteater med Ida Engvoll och Frida Hallgren i rollerna som två tjejer på jakt efter den rätte, på karaokebarer och dansrestauranger och Finlandsbåtar. Ska´re va, ska´ reva 100 procent – kakaroke-rolig soppteater på Klara […]

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *